0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSerial Rl. Interviu cu Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1:...

Serial Rl. Interviu cu Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1: Se discută doar despre anchete în justiţie şi mai puţin de programe şi proiecte

România liberă vă prezintă o serie de interviuri realizate cu candidații la primăriile de sector ale Capitalei. Candidatul PNL pentru Sectorul 1, Alexandru Nazare, este un politician tânar, are 35 de ani, cu o vastă experienţă în administraţie, fiind ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. El vine din vechiul PDL, a fost europarlamentar în perioada decembrie 2008-iulie 2009 şi a iniţiat principalul proiect cu fonduri europene de care beneficiază Sectorul 1: extinderea liniei 4 de metrou Gara de Nord-1 Mai-Jiului-Străuleşti. 

Rl: De ce candidaţi?

Alexandru Nazare: Trăim vremuri în care unii ar putea spune că îţi trebuie mult curaj pentru a te lansa într-o candidatură la o funcţie atât de importantă. Este într-adevăr o provocare, dar eu nu am fugit niciodată de responsabilități. Dacă am crezut că pot ajuta undeva, am făcut-o fără să ezit. Iar în Sectorul 1 este nevoie acum de un om tenace şi muncitor care să aibă două criterii esenţiale: integritate şi profesionalism. M-am gândit mult şi fără falsă modestie, pot spune că sunt un om potrivit pentru această responsabilitate. Mi-am asumat această încercare pentru că am un program ambiţios pentru dezvoltarea Sectorului 1. Totoodată sunt suficient de tânăr şi experimentat pentru ca aşteptările românilor legate de o schimbare a vieţii politice și administrative să fie îndeplinite. Am stat de vorbă cu mulţi oameni şi am înţeles că își doresc un suflu nou în administraţia Capitalei, a sectoarelor. Tuturor le-am promis că dacă îmi vor acorda încredera lor, voi deveni angajatul cetăţenilor din Sectorul 1 pentru următorii patru ani. Poate și mai mult…

Rl: Aveţi un motto?

A.N.: În orice activitate publică m-am implicat am avut în vedere nevoia de a arăta că am ”cei 7 ani de acasă”. Educația pe care am primit-o de mic, traiectoria mea ulterioară în carieră mi-au întărit și mai mult aceste principii. Nu poţi face nimic în carieră, politică sau administrativă, dacă nu dovedeşti caracter, dacă nu arăți respect pentru valori, dar mai ales pentru oamenii care te înconjoară. Cu această credinţă am intrat în cursa pentru a deveni noul primar al Sectorului 1.

Ce studii aveţi şi cum credeţi că vă vor ajuta în mandatul de primar?

A.N.: Am studiat şi în țară şi în Germania domeniul ştiinţelor politice şi administrative. În România am obţinut licenţa la SNSPA, iar în Germania am studiat la Bard College din Berlin şi de un an de zile fac un Masterat în Administraţie, tot în capitala Germaniei. Am văzut acolo cum rigoarea nemţească este împletită cu creativitate şi inteligenţă, dând naştere unor oraşe civilizate, în care toţi ne-am dori să trăim. Întotdeauna mi-a plăcut să învăţ, dar nu am căutat să mai iau o diplomă pe care să o agăţi pe perete, ci să văd cum viaţa oamenilor poate deveni mai bună. Trăim într-o lume în care nu mai poţi conduce un sector, un oraş sau o ţară, după ureche, după instinct, ci trebuie să înveţi de la cei mai buni. 

Rl: Care a fost primul loc de muncă şi ultimul sau cel actual?

A.N.: Aş putea spune că primul loc de muncă l-am avut, de mic, chiar în familie, când o ajutam pe mama mea, profesoară de germană, la traduceri. Am încercat mereu să mă întreţin singur şi de aceea am lucrat şi în timpul facultăţii, dar prima slujbă plătită a fost de consilier la Ministerul Integrării Europene, după absolvirea facultăţii. Acum, în prezent, sunt deputat în Parlamentul României şi membru în Comisiile pentru Transporturi şi pentru Afaceri Europene.

Rl: Care este cea mai importantă realizare din viaţa dvs?

A.N.: E greu să aleg o singură realizare importantă pentru că peste tot unde am activat am avut satisfacţii deosebite. La Ministerul Integrării am făcut parte din echipa care a muncit zi şi noapte pentru atingerea obiectivului aderării la UE la 1 ianuarie 2007. În Parlamentul European am reuşit într-un mandat de mai puţin de un an să obţin fonduri pentru românii afectați de inundaţii, la Ministerul Finanţțelor am reprezentat România în Ecofin, la Ministerul Transporturilor am negociat pentru România dublarea reţelei de cale ferată finanţabilă din fonduri europene şi creşterea celei rutiere cu 40% sau am lansat proiectul Masterplanului de transporturi care este pe cale să devină acum lege. Am contribuit şi la realizarea sau iniţierea unor proiecte extrem de importante pentru Sectorul 1 – finalizare staţiilor de metrou Jiului şi Bazilescu, Centura Capitalei, metroul spre Străuleşti, modernizarea Gării de Nord.  Iar în Parlament am iniţiat o serie de proiecte, cred eu foarte importante, în general am urmărit să îmi fac mereu treaba aşa cum trebuie. De aceea cred că cea mai importantă realizare e că am lăsat mereu ceva bun în urmă, în orice poziţie publică aş fi activat. 

Rl: Care este cea mai gravă problema identificată în sector? Ce soluţie aveţi pentru lipsa locurilor de parcare?

A.N.: Cu siguranță este vorba de problema traficului care derivă mai ales din calitatea precară a infrastructurii bucureștene și a lipsei parcărilor. Pentru a vă da doar câteva cifre, vă pot spune că persoanele juridice și fizice din Sectorul 1 dețin în jur de 160.000 de mașini, iar locurile de parcare de parcare sunt în jur de 200.000. Pare suficient, la prima vedere, dar nu este așa! În realitate sunt  300.000 de oameni care lucrează zilnic în Sectorul 1, 300.000 de oameni care vin și parchează în Sectorul 1. Legat de măsurile urgente de care are nevoie Sectorul 1 în privința parcărilor, am venit cu o idee de parcare supraterană – parcările subterane sunt gestionate de Primăria Capitalei și sunt în plan 24 de parcări subterane, din care 14 în Sectorul 1, dar totuși m-am gândit la un proiect care să fie gestionabil de o primărie de sector și care să se plieze pe anumite zone în care avem probleme extraordinar de mari. Prin urmare, este nevoie de  un program de construire a unor parcări supraterane pe actualul amplasament al parcărilor existente dintre blocuri. Aici vom construi încă un etaj, să dublăm, practic, numărul de locuri de parcare pentru respectivii cetăţeni din acele zone. Facem acest lucru numai în consultare cu oamenii, numai în locurile unde avem acordul tuturor – nicăieri pe spaţiile verzi – şi acest tip de parcare să ştiţi că nu va fi doar o simplă parcare supraterană: studiez posibilitatea transformării acoperişului acestor parcări în terase verzi, ca să îmbunătățim calitatea aerului. Cred că funcţiunea unei astfel de parcări poate fi uşor remarcată ca şi pozitivă, şi e un proiect care răspunde nevoilor actuale.

Rl: De ce credeţi că predecesorii dvs nu au făcut mai multe pentru sector?

A.N.: Să ştiţi că cetăţenii Sectorului 1 sunt relativ mulţumiţi de modul în care s-a făcut administraţie aici în ultimii 10 ani şi asta o putem afla chiar de la ei, din simple discuţii pe stradă, în faţa blocurilor reabilitate sau la un părculeţ de joacă modernizat. Poate părea anacronic dacă vedem agenda media din ultima perioadă, unde se discută doar despre anchete în justiţie şi mai puţin de programe şi proiecte. Dar mesajul transmis de aceşti oameni este că viaţa merge înainte, că dincolo de accidente de parcurs proiectele bune trebuie continuate, altele viabile începute. Deci nu aş spune că predecesorii mei nu şi-au onorat mandatele de primari, indiferent că vorbim de domnii Andrei Chiliman sau Vasile Gherasim.

Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreţi să îl implementaţi în mandatul dvs?

A.N.: Sunt foarte multe proiecte pe care vreau să le realizez în următorii patru ani și toate pot fi subordonate menținerii și creșterii prestigiului Sectorului 1 ca fiind cea mai dezvoltată comunitate urbană din România. Aici resursele financiare sunt pe măsură, deci şi standardele şi serviciile oferite oamneilor trebuie să fie de vârf. Asta înseamnă în primul rând rezolvarea problemei traficului şi a parcărilor care îi costă imens de mult timp şi extrem de mulți nervi pe cetățeni. Asta înseamnă şi servicii de sănătate şi educație de top, finalizarea reabilitării termice la blocuri şi extinderea acestui program şi la casele din Sectorul 1, spații verzi mai multe și mai bine întreținute dar la cosuturi reduse, un sistem eficient de bikesharing sau realizarea unor proiecte simbol pentru Sectorul 1, cum ar fi Centrul Cultural Bucureştii Noi care să reunească Teatrul de Vară Bazilescu şi Teatrul Masca sau modernizarea Bazei Cireșarii din Parcul Copilului. Cred că toate aceste proiecte pot deveni realitate în următorii 4 ani și satisfacția mea cea mai mare va fi să văd cetățenii Sectorului 1 mulțumiți de cum a evoluat viața lor în tot acest timp.

Aţi studiat proiectele contracandidaţilor? De care dintre ei vă temeţi?

A.N.: Eu sunt o persoană serioasă şi civilizată care nu se uită de sus peste nimeni şi îşi respectă adversarii. Nu pot să menționez un proiect care mi-a sărit în ochi în programele contracandidaților, iar de temere nici nu poate fi vorba. Cum spuneam la început, asumarea unei candidaturi pentru o funcție atât de importantă în vremurile de azi cere curaj şi determinare. Iar eu le am pe amândouă!

Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Aţi candida ca independent?

A.N.: Din toate discuțiile pe care le-am purtat cu omenii am constatat că locuitorii Sectorului 1 sunt printre cei mai informaţi bucureşteni. Oamenii sunt foarte conştienţi de faptul că un primar poate face mai puţine pentru comunitate fără sprijinul unui consiliu local. Oricât ai încerca să clamezi că politica nu are loc în administraţie, nu poţi să nu te confrunţi cu ea în deciziile pe care le iei ca primar. Însăşi definiţia politicii din cele mai vechi timpuri ţine de relația între alegători şi aleşi, dar şi de ştiinţa guvernării unei comunităţi. Important nu este să candidezi fără sprijinul unui partid, ca independent, ci să ţii cont din momentul în care ai fost ales de interesele alegătorilor şi nu de alte agende. În ceea ce mă priveşte, am fost mereu consecvent ca om politic de dreapta şi sunt mândru să reprezint în acest alegeri cel mai mare partid de pe această parte a eşichierului politic.

Rl: Ce obiective turistice din sector aţi promova în faţa turiştilor?

A.N.: Sectorul 1 este poate cel mai avantajat în Bucureşti la acest capitol, moştenirea culturală şi bijuteriile arhitecturale din zona centrală sunt atuuri indubitabile. Eu însă aş vrea să ajungem să promovăm astfel de obiective şi în inima sectorului, în cartierele de tipul Griviţa-Mihalache, Bucureştii Noi, Străuleşti. Poate cel mai important proiect în acest sens este Centrul Cultural Bazilescu.

Rl: Ce propunere aveţi pentru a avea un sector mai curat?

A.N.: Aşa cum reiese şi din discuțiile permanente cu cetăţenii, curăţenia nu mai este o problemă structurală în Sectorul 1, dimpotrivă, oamenii sunt destul de mulțumiţi la acest capitol. Asta nu înseamnă că nu se poate şi mai bine, că nu e nevoie de intervenţii punctuale în acest sens. Una ar fi cea de la Parcul Gării de Nord, din momentul în care Primăria Sectorului 1 ar prelua administrarea lui. Mai sunt probleme şi în zonele Laminorului, Chitilei şi o alta care datează de mult timp şi care nu face cinste Sectorului nostru, cea de la triajul Chitila (Giuleşti-Sârbi). Pentru toate aceste zone am gândit proiecte concrete şi fezabile, astfel încât în 4 ani de zile să avem aceleaşi standarde de curăţenie în toate cartierele Sectorului.

Rl: Cum vă gândiţi să îmbunătăţiţi protecţia locuitorilor din sector?

A.N.: Am început deja să lucrez la această problemă, iniţiind în Parlament o propunere prin care să putem creşte numărul poliţiştilor locali conform nevoilor fiecărei comunităţi.

Rl: Ce părere aveţi de construirea unei moscheei în Bucureşti? Dar Catedrala Neamului credeţi că este necesară?

A.N.: Ştiu că sunt foarte multe controverse în societate legate de ambele proiecte şi cred că a le aborda în cheie electorală este greşit. Proiectul Catedralei Neamului este început de mult timp, este finanţat şi de la bugetul de stat, dar şi din donaţii şi urmează o idee care a pornit încă de pe vremea Regelui Carol I. Sunt deja 5 ani de când s-a pus piatra de temelie la această construcţie, aşa că nu văd sensul reluării dezbaterii privind necesitatea ei. În privinţa moscheii, subiectul este sensibil, dar nu trebuie tratat electoral, doar de dragul unor declaraţii care dau bine la public. Vă asigur că şi în chestiunea moscheii, dar şi în alte probleme voi ţine cont de interesul comunităţii, de interesul public. Dacă comunitatea este afectată în orice fel, de orice proiecte, voi fi primul şi cel mai activ luptător pentru apărarea interesului comunităţii, a interesului public. 

Rl: Vă temeţi de DNA? Aveţi vreun dosar?

A.N.: Răspunsul este ferm: nu am un astfel de dosar şi nu am de ce să mă tem. Chiar am semnat recent o declaraţie de integritate în care am asumat această realitate.

Rl: Aţi luat vreodată mită? Dar aţi dat?

A.N.: Nu. 

Rl: Puteţi fi şantajat cu ceva?

A.N.: Nu.

Rl: Ce avere aveţi?

A.N.: Declaraţia mea de avere este publică, poate fi consultată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Ce întrebare lipseşte din acest interviu?

A.N.: M-aţi putea întreba unde mă văd peste patru ani de zile şi v-aş răspunde că tot la Sectorul 1, prezentându-mi programele, intrând în dialog permanent cu cetăţenii, cu presa. Este un proiect pentru care voi munci zi şi noapte şi pentru care îmi doresc să îi am parteneri pe cetăţenii Sectorului 1. 

Citește și: Serial Rl. Dan Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1: Pentru moschee trebuie făcut un referendum

Citește și: Eugen Tomac, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 1: Faptul că avem o țară stabilă și sigură nu înseamnă că putem deveni un adăpost pentru tot globul

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă