18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăArt & DesignMeserii vechi de aur care nu vor muri. Interviu exclusiv

Meserii vechi de aur care nu vor muri. Interviu exclusiv

Meșteșugurile vechi de altă dată vor fi păstrate, cel puțin la Sibiu, unde la Casa Artelor se vor putea învăța meserii vechi precum cea de olărit.

Pentru că mare parte din meșterii din zona populară nu sunt certificați, noul hub cultural va oferi și o formare profesională, dar și o certificare de competențe. Pe lângă acestea, atât elevi, cât și cadre didactice vor beneficia aici de activități educaționale.

Casa Artelor din Piața Mică este restaurată cu ajutorul Consiliului Județean Sibiu.

,,Prin acest proiect se încearcă o motivație a celor care mai sunt acum meșteșugari, să ducă mai departe aceste meșteșuguri și a le oferi posibilitatea să formeze generații noi în această artă a meșteșugului. Ei acum creează pentru că sunt pasionați, pentru că au moștenit de la bunicii și străbunicii lor aceste tehnici, însă dacă nu au și o motivație financiară ca să continue această activitate o să trebuiască să aibă și altceva pe lângă și se vor îndepărta de arta meșteșugului. Acest spațiu le va da posibilitatea să-și expună și să comercializeze produsul muncii lor născut din pasiunea care o au pentru meșteșugărit. Totodată aici au posibilitatea să se ateste ca meșteșugari și să participe la licitații.”, a declarat Daniela Cîmpean, președinte CJ Sibiu.

YouTube video

La mansarda clădirii, toți cei care vor ajunge vor avea parte de o expoziție specială.

Tehnologia VR, utilizată în trecut de Muzeul Astra, va fi prezentă și aici. Vom putea afla povestea fiecărui obiect în parte și ne vom putea bucura de o experiență unică.

Scopul principal al proiectului îl reprezintă restaurarea și reabilitarea monumentului istoric, realizarea unui plan de valorificareși implementarea unui program de formare tradițională pentru meșterii tradiționali. În momentul actual, au fost realizate o treime din lucrări, iar acest centru este proiectul cel mai avansat din România din punct de vedere al stadiului lucrărilor de șantier.

„La Muzeul Asta se întâmplă evenimente istorice. Suntem cam la o tremie din lucrări. Centrul de Activități și Resurse Regionale va deveni un exemplu unic în România prin modul în care noi o să abordăm în viitor patrimoniul și sperăm ca acest exemplu să fie exportat în toată țara pentru că nu mai trebuie să fim consumatori de cultură, ci să devenim generatori de plus valoare, generatori de resurse. Autoritatea, Consiliul Județean, și-a asumat 30% din valoarea lucrărilor, atât din cauza creșterilor de prețuri, cât și din cauza anumitor cheltuieli care nu pot să intre în zona de finanțare. Este proiectul cel mai avansat  în momentul de față din România ca și șantier. Sperăm să-l finalizăm la 1 februarie 2023. E momentul ca monumentele istorice să producă, nu doar să consume”, a spus Ciprian Ștefan, Directorul Complexului Național Muzeal Astra.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă