19.9 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeAlegeri 2016Unde s-au dus majorările salariale. Mâncăm tot mai mult din import și...

Unde s-au dus majorările salariale. Mâncăm tot mai mult din import și tot mai scump

Cu toate că România a fost a opta putere agricolă a UE în 2016, importurile agroalimentare au sărit de 4,6 miliarde euro doar în primele opt luni ale anului. În același timp, prețurile alimentelor la raft pentru unele produse au explodat.

Majorările salariale repetate din acest an au stârnit, așa cum era de așteptat, avalanșa prețurilor. Am consumat tot mai mult din import, astfel încât deficitul de comerț cu produse agroalimentare în primele opt luni ale acestui an a fost de peste două ori mai mare față de perioada similară a anului trecut. Cererea tot mai ridicată a dus, evident, la majorarea prețurilor. „Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Acesta a adăugat că a primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale.

Prețuri mai mari la carne și ouă

Însă nu doar produsele din import s-au scumpit. Fermierii solicită intervenția autorităților, spunând că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, dar, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari. „În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil, dar cu tendințe de scădere. Pentru sectorul de producție ouă cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător”, susțin reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), citați de Agerpres.

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) afirmă că, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucată, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Lanțul scumpirilor ajunge la legume și fructe

Caracatița scumpirilor a început să se extindă la fructe și legume, după ce prețurile au crescut accelerat în luna noiembrie la carne, lapte și ouă, a declarat Mary Pană, președintele ACEBOP. Ea  a precizat că a constatat aceleași creșteri exagerate de prețuri în ultimele zile și la fructe și legume. „Ieri am avut surpriza să aflu că această caracatiță este mult mai extinsă, în sensul că au fost cuprinse și alte laturi, cum ar fi fructele și legumele; și acestea s-au scumpit extrem de mult”, a susținut ea. Banca Naţională a României a revizuit recent în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finele acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 1,9% în 2017. Scumpirile nu se vor opri aici, ci se vor intensifica anul viitor. Pentru finele anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%.  

Rezultatul politicilor greșite

Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, a declarat, într-o postare pe pagina sa de socializare, că deficitul României la comerțul cu produse agroalimentare înregistrat în acest an este rezultatul politicilor guvernamentale greșite, concentrate mai mult pe „raportări triumfaliste”. „Agricultura României a crescut și continuă să crească incontestabil. Au fost și vor mai fi fonduri europene care vor contribui la creșterea suprafețelor cultivate și la îmbunătățirea producției la hectar. Dacă politicile de comercializare în comun, de procesare a produselor, de marketing pentru recâștigarea pieței naționale și de câștigare de noi piețe nu se vor avea în vedere, singurii ani de balanță comercială pozitivă 2013-2014 vor rămâne o amintire frumoasă”, a afirmat deputatul

50% din carnea de porc e importată

Producătorii autohtoni susțin că România a ajuns în ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea grătar pe care îl consumăm este adus din afară. Ei consideră că numai dacă va exista un sprijin real pentru sector din partea autorităților se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc, care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone. În primele opt luni din acest an, carnea de porc a deținut cea mai mare pondere în total importuri agroalimentare, avansând cu 15,1% în termeni cantitativi și cu 42,8% din punct de vedere valoric. Astfel, au fost importate 139.300 tone de carne de porc, în valoare de 287,7 milioane de euro..

Cele mai citite

Excepționalismul românesc n-are seamăn în regiune

Sectarismul directivelor aeronautice, cu limitarea greutății bagajelor la maximum 20 de kilograme, îți influențează gabaritul cărților. Am luat cu mine în vacanță doar cărți...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies