12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Tudose, despre prețurile carburanților după supraacciză: Eu cred că nu vor crește....

Tudose, despre prețurile carburanților după supraacciză: Eu cred că nu vor crește. Ce s-a întâmplat vineri la pompă

Carburanții s-au scumpit vineri semnificativ, odată cu intrarea în vigoare a supraaacizei la caburanți, introdusă de Ministerul Finanțelor pentru a avea bani de pensii și salarii, deși premierul Mihai Tudose comenta ironic că taxa nu îi va afecta pe români.

Astfel, șoferii au constatat astăzi că prețurile sunt mai mari cu circa zece bani pe litru în stațiile Petrom. Asta după ce și ieri compania OMV Petrom a aplicat o majorare de circa 5-6 bani, în funcție de stație.

De pildă, în Capitală, la stația de pe Șoseaua București-Ploiești nr.2, lângă Casa Presei, litrul de benzină 95 a fost scumpit ieri cu 5 bani pe litru, până la 4,82 lei/litru, iar azi costă 4,91 lei/litru, în timp ce motorina standard costă 4,82 lei/litru.

De asemenea, în stația de pe Str. T. Arghezi nr 3A, un litru de benzină costa pe 12 septembrie 4,76 lei, iar azi se vinde cu 4,89 lei. Motorina costa 4,72 lei/litru marți, iar astăzi prețul este de 4,81 lei. De altfel, de la anunțul introducerii supraacizei, prețurile au crescut continuu la pompă, cu peste 10 bani pe litru, în ton cu evoluția cotațiilor internaționale, care s-au majorat pe fondul uraganului Irma din SUA.

Cu toate astea, premierul dădea asigurări că prețurile nu vor crește după introducerea supraaccizei. „Nu-i va influenţa negativ (pe români – n. red.). Pot să-i asigur". Plus: „Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a afirmat recent prim-ministrul.

Tot el a comentat ironic reacțiile publice față de decizia luată de Palatul Victoria de a reintroduce supraacciza, care fusese eliminată a 1 ianuarie. „De o zi, două, toată lumea este înnebunită că ia foc pompa de benzină. Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm să o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare. Nu se poate! Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc. Am scos taxa de stâlp, de care plângea toată lumea. Ați văzut că s-a ieftin ceva? Nu! Păi nu-ți vine să o pui la loc?”, a spus premierul Tudose.

În realitate, prețurile au scăzut cu 50 de bani după eliminarea supraaccizei.

O nouă majoare importantă, tot de 16 bani pe litru, este așteptată la 1 octombrie, fiindcă Ministerul Finanțelor a decis ca supraacciza să se aplice în două etape, pentru a nu afecta consumul. În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

În România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină. La supraacciză se aplică și TVA.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă