13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Trendul cererii de aur

Trendul cererii de aur

» Trei dintre cele mai mari monetarii ale lumii care scot si vand monede din aur si-au majorat foarte mult productia si vanzarile in primele noua luni ale anului, arata datele compilate de agentia de stiri financiare Bloomberg.
Pe de alta parte insa, cererea globala de aur a scazut cu o treime in trimestrul III din acest an fata de aceeasi perioada din anul precedent, arata cel mai recent raport publicat de World Gold Council.

Monetaria Regala Britanica si-a cvadruplat productia de monede din aur in trimestrul III din acest an, iar pe primele noua luni productia este tripla, informeaza Bloomberg, citand date obtinute pe baza Legii accesului public la informatii. Sesizand cererea in crestere, celebrul magazin de lux Harrods, din Londra, a inceput de luna trecuta sa vanda lingouri si monede pentru prima data in istoria sa. Nu e de mirare ca britanicii s-au grabit sa cumpere, de vreme ce metalul galben s-a dovedit a fi anul acesta o investitie foarte profitabila. In 2009, cotatiile au crescut pe bursa londoneza cu aproape 30% si au doborat record dupa record. Socotit in lire, pretul a crescut cu 27%, facand din aur un plasament incomparabil mai profitabil decat dobanzile bancare aflate la niveluri minime. Monetaria britanica vinde monede din aur de 22 de carate, numite Gold Proof Sovereign, cu greutatea de 7,99 grame si al caror pret este de 299 de lire (1.436 de lei).

"Exista inca o lipsa de incredere in sistemul financiar, iar investitorii cauta beneficiile diversificarii cumparand aur. Pentru micii investitori (n.r. – cei care cumpara mai usor monedele), inflatia este o ingrijorare in ceea ce priveste viitorul", a explicat David Russell, directorul unei firme din Dublin care face comet cu aur, citat de Bloomberg. Agentia aminteste intr-o relatare si datele facute publice de presedintele monetariei austriece, Kurt Meyer, care luna trecuta spunea ca institutia a vandut 1,9 milioane de uncii (aproape 54 de tone), cu 23% mai mult in 2009 decat anul trecut. Si monetaria americana si-a majorat vanzarile. Vulturul American (American Eagle), peste Ocean, una dintre cele mai populare marci de monede din aur, s-a vandut in 954.000 de uncii (peste 27 de tone), cantitate dubla in primele noua luni din 2009 fata de anul precedent.

Totusi, raportat la anul trecut, cererea globala este in scadere semnificativa, dupa cum arata cel mai recent raport al organizatiei negustorilor de aur World Gold Council (WGC). In trimestrul III, cererea a fost cu 34% mai mica decat anul trecut, chiar daca, socotit pe ultimele 12 luni, exista o crestere de 2%. Raportul mentioneaza insa ca 2008 a fost un an excelent din punctul de vedere al cererii, iar trimestrul din acel an a fost chiar unul exceptional. O alta precizare a raportului este ca, daca trimestrul III din 2009 e comparat cu o medie a acelorasi trimestre din ultimii cinci ani, scaderea cererii este de doar 4%.

Analizata pe componente, cererea arata interesant pe partea de investitii. Calculata pe ultimele 12 luni, variatia este de 124%. Trimestrial insa (T3), comparatia cu 2008 arata o scadere de 46%. Unul dintre exemplele de scadere amintite in raport este Germania, cumparator asiduu pe segmentul de retail in perioada T3 2008-T2 2009, care a marcat o scadere drastica de 70%, la 21 de tone fata de varful de 71 de tone din T4 2008. Cu alte cuvinte, nemtii au cumparat mult cand media pretului era inca sub 800 de dolari pe uncie, fata de peste 1.000, cat a ajuns in ultimele saptamani. WGC arata insa ca trendul cererii germane este inca la un nivel sanatos, daca se compara cu mediile cererii din ultimii ani, situate undeva in jurul a 10 tone.

Cele mai citite

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Șeful statului a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an, despre care...
Ultima oră
Pe aceeași temă