18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Tot ce vrei să știi despre cardul tău de credit și la...

Tot ce vrei să știi despre cardul tău de credit și la ce ajută cu adevărat

Cardul de credit, chiar dacă fizic arată ca un card de debit pe care primim salariu sau alte surse de venit, are totuși caracteristici unui credit și se obține pe baza unui contract între solicitant și unitatea bancară unde s-a făcut solicitarea. 

Ca și idee, pentru acordarea unui card de credit, băncile solicită documente care să evidențieze veniturile și cheltuielile, iar pe baza lor stabilesc bonitatea solicitantului. În plus, la calcularea bonității pentru cardul de credit se iau în calcul și alte venituri, nu doar salariul, dar condițiile de îndeplinit și criteriile de eligibilitate diferă mult de la o bancă la alta și de la un tip de card de credit la altul.

De exemplu, sunt bănci pentru care vârsta minimă ca să poți să îți faci un card de credit începe la 21 de ani și se încheie la 70 de ani, vârstă la expirarea cardului, iar alte bănci au stabilit că le acordă pentru cei care au între 18 și 65 de ani. Mai mult de-atât, unele bănci sunt dispuse să acorde carduri de credit și celor care au venituri lunare de 400 de lei, dar altele impun venituri de minimum 1000 de lei și vechime de minimum șase luni la actualul loc de muncă. 

Spre deosebire de un card de debit și de un credit, la acordarea cardului de credit se stabilește o sumă maximă, denumită limită de credit, până la care poate cheltui solicitantul. De asemenea, spre deosebire de un credit, suma maximă acordată printr-un card de credit are o valoare mai mică. Totuși, această sumă poate fi și de 16 ori mai mare decât venitul net al utilizatorului în funcție de profilul clientului, domeniul în care activează. Sunt bănci care acordă anumite facilități persoanelor care lucrează în cadrul armatei, medici sau avocați pentru că sunt meserii care sunt căutate și unde stabilitatea financiară la locul de muncă este asigurată.

De asemenea, în contractul pentru cardul de credit, se trece o perioadă de grație, în care nu se percepe dobândă pentru suma cheltuită. Perioada de grație nu începe din ziua primei achiziții care se face, ci este specificată în contract. Confom datelor contractuale, în funcție de bancă, această perioadă variază între 18 și 61 de zile.

Mai mult, la fel ca la un credit, unele carduri de credit permit refinanțarea altor carduri de credit. De exemplu, există cazuri în care această refinanțare se face cu 10% reducere, la care se adaugă șase luni grație, 36 luni de rațe fixe, fără dobândă.

IMPORTANT! Ca să beneficiați de această perioadă de grație e important ca sumele cheltuite să se facă doar prin intermediul cardului. Dacă se scot bani de pe card se încasează comision, nu există perioadă de grație și dobânzile sunt mult mai mari.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă