Strângerea de mână poate fi unul dintre factorii care pot ajuta la crearea unei prime impresii pozitive şi poate fi considerată elementul de bază pentru crearea încrederii în orice relaţie de comunicare. Iată de ce veţi regăsi în continuare câteva tipuri de strângeri de mână care să vă ajute în încercarea voastră de a-i influenţa pe ceilalţi.
Strângerea de mână de tipul „ţine-l la distanţă” este modalitatea clasică pe care o utilizăm atunci când întâlnim pe cineva pentru prima oară: braţul cu care strângem mâna persoanei din faţa noastră este drept, nu prea ridicat; mâna este ţinută orizontal, cu palma îndreptată spre stânga; luaţi mâna întreagă a celeilalte persoane de palmă, nu de degete. În acest fel, strângerea de mână transmite următorul mesaj: „Ne întâlnim în termeni egali; nu vreau să fiu neprietenos, dar sunt multe lucruri pe care vreau să le ştiu
despre tine înainte de a încheia afacerea”.
Dacă ne referim la strângerea de mână „dominantă” (gestul cu palma în jos), o folosim în mod natural atunci când ne întâlnim cu parteneri de afaceri dificili sau dominanţi. Câteodată, aceste persoane se menţin la distanţă prin întinderea braţului cu palma deja orientată în jos, chiar dinainte de a face contact. Cu toate eforturile lor de a demonstra că sunt nişte lideri înnăscuţi, oamenii care execută acest gen de manevră, de obicei, nu sunt ceea ce vor să pară. Caracteristic acestui gest, în timpul strângerii mâinii, este întoarcerea cu fermitate a mâinii celeilalte persoane în partea de sus, având degetul mare aşezat peste exteriorul mâinii. Mesajul transmis prin utilizarea acestui gest este: „Eu sunt şeful aici sau eu am mâna câştigătoare în situaţia asta!”.
Similară cu primul tip de strângere de mână este situaţia „bine ai venit în spaţiul meu”, când partenerii se află la o distanţă redusă unul de celălalt, braţul este îndoit de la cot şi mâna poate fi şi ea îndoită de la încheietură, pentru a rămâne paralelă cu pământul. Această strângere de mână este utilă pentru a sublinia o posibilă colaborare între cei doi parteneri, mai degrabă decât situaţia precedentă, care stabileşte o relaţie de dominanţă. (Va urma)
Drd. Mihaela Stroe, manager Acta Nonverbal