23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Sindicatele pensionarilor vor cresteri din septembrie

Sindicatele pensionarilor vor cresteri din septembrie

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR) a solicitat Executivului sa devanseze cresterea punctului de pensie, stabilit pentru inceputul anului viitor, cu patru luni, datorita evolutiei inflatiei si preturilor mari la alimentele de baza.

Reprezentantul FNSPR, Marin Iancu, a declarat ca marirea preturilor la o serie de produse alimentare de baza, precum si a tarifelor la servicii, dar si evolutia inflatiei au deteriorat sensibil nivelul de trai al varstnicilor. Ultimele statistici publicate de Ministerul Muncii arata ca  la sfarsitul lunii iunie erau in plata 5.525,6 mii de pensionari, cu o pensie medie de doar 514 lei. Dintre acestia, 4.658 mii de persoane provin din sistemul de asigurari sociale de stat – pensia medie fiind de 565 lei, iar 867,9 mii agricultori au o pensie medie de doar 241 lei.
Pensionarii sustin ca pentru a fi mentinuta puterea lor de cumparare ar fi trebuit sa se acorde indexari cel putin la nivelul inflatiei, calculata pentru principalele alimente si servicii, sau sa fie majorat punctul de pensie cu mai multe luni inainte. In plus, din analiza facuta de Federatia Nationala a Pensionarilor a rezultat ca salariul mediu brut pe economie, de 1.550 de lei, in baza caruia s-a stabilit valoarea punctului de pensie pentru 2008, a fost subevaluat, acest fapt fiind confirmat de evolutia salariilor medii: 1.623 lei in ianuarie, 1.543 lei in februarie, 1.623 lei in martie, 1.751 lei in aprilie si 1.704 lei in mai.

Federatia Pensionarilor considera ca  subevaluarea salariului mediu brut pe tara pentru 2008 a dus la un cuantum al punctului de pensie de 581,8 lei, mai mic decat cel care ar fi rezultat daca in calcul s-ar fi luat un salariu stabilit in mod realist. "De exemplu, in situatia cand se lua ca baza de calcul un salariu mediu brut de 1.800 lei,  valoarea punctului de pensie ar fi fost 675 lei", a explicat Marin Iancu. La scrisoarea pe care pensionarii au trimis-o Executivului si ministrului Muncii li s-a raspuns cu un refuz categoric. "Avem foarte multe probleme. Eu as fi bucuros daca vom reusi ca la 1 noiembrie sa facem o majorare in avans, pentru ca legea spune de la 1 ianuarie", a declarat Paul Pacuraru. Inundatiile, care vor inghiti sume importante din rezerva bugetara, au spulberat orice speranta de majorare in septembrie. Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat drept sigura devansarea cu doua luni a majorarii punctului de pensie, adica din noiembrie.
In prezent, valoarea punctului de pensie este 581,3 lei si reprezinta 37,5% din salariul mediu brut pe economie, stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008.

» Pensii marite in noiembrie
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca majorarea punctului de pensie in avans presupune ca din noiembrie cresterea sa fie cu 19,9% fata de nivelul actual. De la 1 ianuarie, in functie de salariul mediu brut stabilit prin Legea bugetului de asigurari sociale pentru 2009, se va stabili si valoarea punctului de pensie. Acesta va reprezenta 45 la suta din salariul mediu brut, iar pensionarii vor primi diferenta cuvenita din acest calcul.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă