13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Sectorul financiar autohton ramane in carti

Sectorul financiar autohton ramane in carti

In zilele de 3 si 4 noiembrie a.c., cu putin timp inainte de aniversarea a 96 ani de la infiintare, FED – Sistemul federal de rezerve din SUA – a avut o runda de comunicari privind stabilirea politicii sale monetare si prognoza climatului economic al celei mai puternice tari din lume. Concluzia finala este ca nu sunt modificari esentiale, iar rata dobanzii de referinta se va mentine in plaja 0-0,25%.

Cu acest prilej oficialii FED au incercat sa transmita participantilor la pietele financiare internationale, mai ales investitorilor straini, ca sunt semne de crestere in sectoarele economice, inclusiv in domeniul consumului imobiliar, insa operatiunea se desfasoara foarte lent si din cauza unui sistem financiar ce se stabilizeaza mai greu.
Cum analiza de fata vizeaza sectorul de investitii financiare de la BVB, putem mentiona faptul ca inceputul lunii noiembrie este o perioada aniversara pentru acest sector. Prima listare a acestor actiuni s-a facut acum 10 ani de zile; pretul la SIF1 a fost atunci de 0,0367 lei si in prezent de 0,9990 lei, deci o crestere de 2622%, iar pentru SIF2 valorile de referinta au fost 0,0309 / 0,9150 lei, cresterea fiind de 2861%. De la inceputul anului cresterile pretului acestor actiuni sunt de 70,7%, respectiv de 66,5%.
Tot in aceasta luna, dupa un octombrie in care pretul actiunilor acestui sector au scazut in medie cu 10%, iata ca pe data de 3 noiembrie doua societati de investitii financiare din Romania – SIF Banat Crisana/SIF Moldova, au fost primele care au comunicat rezul-tatele financiare obtinute in trimestrul III din acest an (Q3/2009).
In sumar situatia acestora este: 1) venituri totale de 170/174,7 mil. lei in crestere cu 26%/17,5 % fata de trimestrul II/2009, respectiv 51%/42,6 % fata de trimestrul III al anului 2008; 2) profituri nete de 112/106,9 mil. lei, in crestere cu 23%/19,5% fata de trimestrul II/2009, respectiv de 27%/43,3% fata de trimestrul similar din anul 2008 sau de 210%/213% fata de profitul bugetat.
La o prima vedere, putem constata ca, pe fondul unei recesiuni economice autohtone in plina desfasurare, rezultatele acestor doi emitenti sunt promitatoare: P/E este 4,51/3,76; P/B de 1,08/1,14 cu preturile la zi si capitalurile proprii de la Q3/2009, iar ROE (profit/capitaluri proprii) sunt de 18,6%/26,4%.
Este usor de remarcat atractia masiva si continua pe care o exercita acest sector fata de investitori, mai ales fata de cei straini, fapt ce a generat si cele mai mari volatilitati in cursul acestui an, dar si solide oportunitati pentru investitii profitabile.
In aceste conditii, ne intereseaza sa determinam un punct de intrare si o tinta de profit intr-un orizont de timp. Ajutorul il vom primi de la semnalele analizei tehnice prin folosirea unui grafic zilnic la actiunea SIF1:  1) De o luna de zile, trendul s-a instalat confortabil sub linia de semnal – media mobila exponentiala de 13 zile, iar o revenire peste aceasta linie nu va fi curand, mai ales ca semnalele oscilatorului STS sunt de supravanzare; 2) Pentru una-doua luni, prin aplicarea nivelurilor de retragere Fibonacci la trendul UP construit din martie putem estima ca trendul actiunii SIF1 va incerca, in curand, o intoarcere pe trend crescator, dupa care va tatona pe rand pragurile de suport corespunzatoare nivelurilor de 38,2% si 50% Fibonacci, din zonele 0,87, respectiv 0,75 lei. Ultimul punct poate fi considerat si un punct de intrare, dar si de intoarcere serioasa pe trend ascendent.

Cele mai citite

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă