12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Scad dobânzile din 2012

Scad dobânzile din 2012

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, estimează că anul viitor va avea loc o reducere a dobânzilor la depozitele în lei şi, pe acest fond, o micşorare a dobânzilor la creditarea în lei, probabil ajutate şi de o reducere de către BNR a rezervelor minime obligatorii, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, Banca Centrală va face unele mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi, mai ales, în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO), care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite.

„Sunt convins că BNR – este o convingere personală – va face nişte paşi, nişte mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în ceea ce priveşte nivelul RMO, care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite. Şi când vorbesc despre scăderea dobânzilor vreau să fiu înţeles că vorbesc despre dobânzile la lei, şi nu la valută. La valută mi-e greu să fac o analiză, întrucât nu deţin informaţiile necesare”, a spus Gheţea.

Nevoie de bani

Acesta a explicat că, în prezent, în ceea ce priveşte economisirea, se înregistrează o situaţie puţin diferită de cea obişnuită, şi anume că băncile mergeau „cam în aceeaşi direcţie” cu schimbarea dobânzilor la depozite.

„Acum, în mod firesc, a apărut o oarecare separare, în sensul că unele bănci au redus dobânzile, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază dobânzi mai înalte. Este normal în actuala conjunctură internaţională, în care băncile din unele ţări europene mai direct, mai indirect, au menţionat că subsidiarele lor ar trebui să se descurce cu resursele locale şi este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale. Pe acest fond însă, eu cred că în 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite şi, implicit, şi la o reducere a dobânzilor la creditare”, a explicat Gheţea.

Potrivit acestuia, la creditarea în lei au apărut primele dobânzi foarte joase, apropiate de cele practicate la euro. El a dat ca exemplu CEC Bank, unde dobânzile la creditele în lei sunt de 5,97%, cu DAE de 8,74%. „Sunt lucruri care se întâmplă. Nu în premieră, căci există şi alte bănci care încep să reducă dobânzile. Acest lucru este foarte important pentru reluarea creditării”, a precizat preşedintele ARB.

El a subliniat că în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, emis de BNR, este important ca băncile să ceară dobânzi mai mici, pentru a putea să acorde, totuşi, „nişte credite cât de cât vizibile”. „Altfel, dacă se înăspresc şi condiţiile şi creştem şi dobânzile nu se mai califică nimeni (pentru credit – n.r.)”, a adăugat Gheţea.

Creditarea companiilor e mai importantă decât cea destinată populaţiei

Acesta a ţinut să atragă atenţia că nu trebuie să ne intereseze doar dobânda la creditele pentru persoanele fizice, ci foarte importantă este dobânda la creditele pentru companii.

„Cred că foarte importantă pentru toată lumea este dobânda la creditele pentru persoanele juridice, pentru ca acestea să poată funcţiona, să poată angaja salariaţi care, la rândul lor, să
poată lua credite pentru realizarea diverselor proiecte pe care le au”, a conchis şeful ARB.

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă