12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Reteta gasirii unei slujbe pentru un necalificat

Reteta gasirii unei slujbe pentru un necalificat

Specialistii in resurse umane cred ca este bine sa incepeti de la zero si sa nu aveti pretentii financiare.

Stapanirea de sine, flexibilitatea, dorinta de munca, rezistenta la stres si deschiderea catre ore suplimentare pot fi atuuri importante pentru un candidat necalificat aflat in cautarea unui loc de munca. "Ideal ar fi ca acea persoana sa caute un anumit tip de activitate pe care mereu si-a dorit sa o desfasoare si sa fie dispus sa inceapa de la zero, de la baza ierarhiei organizatiei, pentru un salariu de incepator", spune Adina Balauru, manager de recrutare la compania Elmec Romania (distribuitor de imbracaminte si incaltaminte), membru in HR Club. De asemenea, mai spune aceasta, este important ca persoana sa caute posturi pentru care nu se cer in mod obligatoriu anumite calificari, atestate sau experienta.

Tineti cont de aptitudini
Specialistii ii indeamna pe candidatii necalificati sa se orienteze catre posturi destinate incepatorilor, dar sa tina cont si de inclinatiile naturale si de aptitudini.
De pilda, o persoana foarte dinamica, sociabila, care zambeste frecvent si pe care cei din jur o plac in mod natural poate opta cu succes pentru un job in vanzari. Un astfel de candidat va avea succes si in retail, zona in care sunt locuri de munca vacante. In acest sector se poate si avansa, treptat, chiar la manager de raion sau de magazin (evident, intre timp studiile trebuie completate). Persoanele cu studii gimnaziale si medii si care sunt foarte sociabile se pot incadra fara probleme si in hoteluri, baruri, cafenele, restaurante.

Practic, lipsa studiilor trebuie compensata printr-o atitudine decenta, prin indemanare, abilitati de comunicare si prin disponibilitatea de a invata, intr-un timp scurt, o noua meserie. "Intr-un magazin care comercializeaza haine, de pilda, tinerii pot avea un avantaj si prin cunoasterea si aplicarea concreta, in viata de zi cu zi, a noilor tendinte ale modei", exemplifica Adina Balauru. Foarte importanta pentru persoanele necalificate este urmarirea permanenta a anunturilor din presa scrisa. "De asemenea, este indicat sa se tina strans legatura cu Agentia de Ocupare a Fortei de Munca pentru a fi la curent cu ofertele acesteia", recomanda Ioana Moholea, project manager la compania de resurse umane Perspective Group.

Fara blocaje!
Daca atunci cand cititi anunturile de angajare constatati ca nu corespundeti intru totul cerintelor, nu trebuie sa disperati. "Doar cele zece porunci sunt in piatra, restul este scris pe hartie si supus compromisului. Idealul expus de angajator in descrierea postului si a candidatului este doar expresia dorintei acestuia", spune Marius Girlea, manager general www.jobsinro.ro.
De aceea, expertii spun ca necalificatii trebuie sa fie perseverenti si sa aiba o atitudine optimista, deschisa si increzatoare in propriile capacitati.

Metoda
Cum trebuie Intocmit CV-ul

» "Prezentarea trebuie sa fie reala, sa contina numai relatari ale propriei experiente, deoarece ea poate fi verificata. De asemenea, si acuratetea acesteia conteaza mult", spune Corina Neagu, director de resurse umane la Alison Hayes Romania (companie producatoare de confectii de dama), membru in HR Club.
» "CV-ul trebuie sa fie lipsit de greseli de ortografie si sa evidentieze abilitatile candidatului", subliniaza Liliana Mihai, director de resurse umane la Agentia Humangest Group.
» Fiti sinceri in legatura cu gradul de cunoastere a unei limbi straine.
De regula, candidatii care spun ca stiu engleza la nivel mediu sau avansat au parte si de o intrebare in aceasta limba.
» Hobby-urile pot spune multe lucruri despre o persoana, de exemplu despre inclinatiile naturale.
» Fotografia candidatului, realizata in mod decent si profesional, inserata in CV, are un impact foarte bun in cadrul selectiei initiale a aplicatiilor.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă