11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Reprezentant vânzări la orice vârstă

Reprezentant vânzări la orice vârstă

Abilităţi de comunicare, răbdare în a lucra cu diferite tipuri de oameni şi cunoştinţe minime de navigare pe internet sunt necesare unei persoane, indiferent de vârstă, care îşi doreşte să lucreze pe o poziţie de junior în domeniul vânzărilor.

 

Ocupaţia de reprezentant vânzări poate fi realizată atât full time, cât şi part time. Deşi mulţi reprezentanţi văd această meserie ca pe una care aduce un venit suplimentar sau ca pe o ocazie de a achiziţiona diverse lucruri la un preţ avantajos faţă de cel din catalog, sunt persoane care, cel puţin în această perioadă, s-au dedicat total acestei activităţi. „Am fost disponibilizat acum un an şi jumătate de la fostul loc de muncă. Când m-am hotărât să devin reprezentant vânzări, am fost nesigur pe mine, pentru că venitul se baza doar pe comision şi nu ştiam cât de capabil sunt”, ne-a mărturisit Marius Trifan, care, în prezent, vinde cărţi în şcoli. „Pentru a reuşi să ai o sumă frumoasă la sfârşit de lună, trebuie să fii în continuu motivat. Dacă azi vinzi un număr impresionant de cărţi, nu ai timp să sărbătoreşti. Mâine, o iei de la capăt. Totul este ca o spirală în această activitate”, explică Trifan.

Mai mult, Daniela Borziac, senior coordinator în cadrul unei companii de cosmetice, spune că un reprezentant vânzări trebuie să ştie să comunice cu cei din jur, să fie organizat, interesat să se implice în această activitate şi să aibă un minim bagaj de cunoştinţe de navigare pe internet.

În plus, Marius Trifan completează că important este să ai multe cunoştinţe sau cel puţin să ştii să ţi le faci. „În primă fază, te bazezi pe contactele din agenda personală ca să le prezinţi oferta ta. Apoi, este nevoie să-ţi dovedeşti abilitatea de a căuta şi aborda noi persoane posibili clienţi”, specifică Trifan.

Atribuţii

Un reprezentant vânzări nu are nevoie neapărat de studii în domeniu. Pe piaţă nu sunt multe cursuri specifice care să pregătească profesionişti în domeniu, iar din acest motiv, accesul în meserie este facilitat. În general, cursurile se adresează persoanelor interesate de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele. Tematica abordată face referire la principiile pieţei şi ale vânzării, la modul de identificarea şi contactare a clienţilor, la comunicarea eficientă cu aceştia şi finalizarea tranzacţiilor. Un curs care are acest model costă aproximativ 650 de lei.

Totuşi, Daniela Borziac reco-mandă ca persoanele interesate de a deveni reprezentanţi vânzări să se informeze, să ţină legătura cu responsabilul coordonator pentru a învăţa şi a înţelege regulile şi competiţiile curente.

Un reprezentant vânzări are ca atribuţii cercetarea pieţei şi dezvoltarea propriei baze de date, prezentarea produselor clienţilor, întocmirea de oferte în conformitate cu nevoile fiecărei persoane, livrarea produselor şi încasarea contravalorii bunurilor, cât şi menţinerea unei relaţii cu clienţii şi după încheierea contractului.

Un reprezentant vânzări are ca îndatoriri cercetarea pieţei şi dezvoltarea propriei baze de date, prezentarea produselor clienţilor, întocmirea de oferte pentru clienţi, livrarea produselor şi menţinerea unei relaţii cu clienţii şi după încheierea contractului.

1.Bun ascultător
Cei mai mulţi reprezentanţi vânzări sunt bun vorbitori. Totuşi, un vorbitor mare nu va avea succes fără a avea răbdare să-şi asculte partenerii.

2.Persuasiunea
Emoţia joacă un rol major în vânzări. Persuasiunea este calificarea care vă permite să transmiteţi emoţii clientului.

3.Abilitatea de a construi relaţii puternice
Construirea şi menţinerea unor relaţii sănătoase sunt cheia pentru a dezvolta o reţea puternică. Iar, crearea de reţele vă va permite să ajungeţi departe.

4.Automotivarea
Puteţi găsi întotdeauna o modalitate de a vă dezvolta abilităţile. Dar unitatea pentru a vă îmbunătăţi în mod constant trebuie să vină din interior.

Sursa: sales.about.com

 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă