19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Prețul gazului pentru populație nu mai crește de la 1 octombrie

Prețul gazului pentru populație nu mai crește de la 1 octombrie

Comisia Europeană a solicitat Guvernului să elimine obligativitatea producătorilor de gaze din România de a livra cu prioritate gaze din producția internă către populație. Până se va ajunge la un acord, prețul gazului pentru consumatorii casnici nu va crește de la 1 octombrie, așa cum era programat.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI şi Comisia Europeană (CE), preţul gazelor livrate populaţiei urma să crească cu 3% de la 1 octombrie.

“Legislația românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populație şi noi considerăm că acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislației comunitare. Direcția Generală Întreprinderi (DG Enterprise) doreşte să eliminăm această prevedere, dar noi nu vrem”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

O delegație guvernamentală condusă de Nicolescu a avut luni consultări, la Bruxelles, cu reprezentanții Direcției Generale Energie din cadrul Comisiei Europene în legătură cu aspecte naționale și regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

 

Negocieri cu Bruxelles-ul

 

Nicolescu a adăugat că, până la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, România nu va mai pune în aplicare calendarul de dereglementare a prețului gazelor pentru populație.

“Există însă și o divergență majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat că până la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație. În consecință, intenționăm să nu punem în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, agreată de Guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu, citat în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Nicolescu afirma în luna mai că procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie a fost realizat şi nu mai este necesar să fie majorate prețurile, aşa cum stabileau angajamentele față de FMI şi CE.

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, prin firme intermediare, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% din consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă