4.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Piperea: Legea „Banca ia casa, scapi de datorii“ se aplică și creditelor...

Piperea: Legea „Banca ia casa, scapi de datorii“ se aplică și creditelor în derulare

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu, susține că legea dării în plată nu se aplică creditelor în derulare.

Olteanu a publicat pe blogul instituției un comentariu, menționând un text de lege prin care se arată că “Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă“. Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii legii, spune că lucrurile stau altfel.

„Este o invenție a celor de la BNR. Legea scrie negru pe alb, la articolul 11, că se aplică și creditelor în derulare, fie că este vorba despre un contract care nu a ajuns în fază de executare, fie este în fază de executare silită. Ba chiar se poate aplica și în situația în care după ce banca ți-a executat casa și te-a evacuat din ea, îți sunt oprite conturile fie banca, fie colectorul de creanțe, numai că într-o astfel de situație nu mai ai la dispoziție procedurile administrative cu notarul și cele 15 zile, ci trebuie să te duci la instanță să se constate ștergerea datoriilor“, a declarat avocatul, pentru „România liberă“.

Reamintim faptul că, în urmă cu o săptămână, proiectul de lege prin care datornicii pot înapoia băncii casa ipotecată a fost avizată de plenul Camerei Deputaților. Astfel, datornicii care nu mai pot plăti ratele la casă ar putea să treacă imobilul ipotecat în proprietatea băncii, instituția financiară nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri.

Datornicul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare băncii prin care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. După ce decizia a fost comunicată, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţi personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. De asemenea, la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, banca neputând solicita sume de bani suplimentare.

„Legea se află la promulgare la președintele Ionannis, care are la dispoziție 30 de zile în care să analizeze dacă o promulgă sau nu. Dacă președintele refuză promulgarea, legea se întoarce în parlament și se reia votul“, spune Piperea.

Susținători și opozanți

Legea “Banca ia casa, scapi de datorii“ continuă să stârnească polemici aprinse între susținătorii ei și opozanți, în principal băncile și BNR. Astfel, membrii Consiliului Patronatelor Bancare s-au adresat Presedinției, pentru a-l convinge pe șeful statului să sesizeze Curtea Constituțională pentru retroactivitate și încălcarea dreptului de proprietate. Bancherii mai vor retrimiterea legii în Parlament pentru reexaminare.

„Legea «dării în plată» va ataca elementele structurale ale economiei, distrugând valoarea proprietăților și sărăcind întreaga populație, fără să țină cont de când sau unde au fost obținute creditele și de cât de buni platnici au fost sau nu debitorii“, a declarat directorul general adjunct al BRD, Didier Colin, citat de Hotnews.Iar viceguvernatorul BNR vorbește despre „consecința dramatică a adoptării acestei legi“ – creșterea cerințelor de avans la creditele ipotecare până acolo unde acesta să acopere riscul de dare în plată. Conform acestuia, o evaluare pesimistă poate duce avansul astfel impus până la 50% din credit, una optimistă îl va situa peste 35%. 

Cele mai citite

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat", transmite Antena...

Prima întâlnire PSD-PNL-USR-UDMR pentru viitoarea guvernare va avea loc miercuri. Csoma Botond: Să găsim un numitor comun

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, afirmă că miercuri va avea loc prima discuţie PSD-PNL-USR-UDMR pentru o viitoare guvernare, el arătând că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă