28.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Piperea: Darea în plată este liberă de impozit

Piperea: Darea în plată este liberă de impozit

 

Notarii au refuzat să încheie primele notificări ale creditaţilor către bănci privind darea în plată, pe motiv că nu ştiu cum se calculează impozitul. Autorul legii a explicat cum s-a ajuns la această situație.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru „România liberă“, că impozitul pe o tranzacţie de dare în plată nu trebuie calculat nici la valoarea bunului, nici  la valoarea datoriei. „Nu există un impozit în situaţia dării în plată, pentru că acesta nu este reglementat. Dacă vă uitaţi cu atenţie pe art. 111 din Codul Fiscal, veţi vedea că e plasat de legiuitor în materia impozitului pe venit, ceea ce înseamnă că, pentru a avea un impozit, trebuie să ai un venit. Nu există un venit atunci când dai în plată un imobil, pentru a se obţine o ştergere de datorie”, a susținut avocatul.

Acesta a recomandat o citire atentă a respectivului articol, din care rezultă că, pentru a se stabili impozitul, trebuie ca părţile să declare un preţ al imobilului pe acel contract. „Ori, aici nu există un preţ, preţul este nu zero, e minus datoria respectivă. Pe de altă parte, nu există sub nici o formă o înţelegere între bănci, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte, pentru a stabili această valoare. Ceea ce înseamnă că nu există reglementare pentru acest impo­zit”, a subliniat Gheorghe Piperea.

Ce se va întâmpla însă dacă Guvernul va stabili cum se calculează acest impozit şi, implicit, că acesta trebuie să exis­te? Gheorghe Piperea crede că dacă Fiscul, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, consideră că trebuie să se achite un astfel de impozit, se va expune cu siguranţă unor acţiuni în justiţie, ori din partea consumatorilor – care vor fi de acord să plătească acest impozit, ca să poată să facă darea în plată, ori din partea băncilor. „O chestiune relativ simplă – omul face această dare în plată pentru că este în faliment şi vrea să obţină o a doua şansă, să trăiască, să supravieţuiască – se va transforma într-un coşmar judiciar. Oamenii vor cere acest impozit de 2% de la stat. Fie că e vorba despre consumatori, fie despre bănci”, atrage atenţia avocatul.

Gheorghe Piperea a adăugat că, pentru cei care sunt deja evacuaţi din casă, executaţi silit de imobilul ipotecat, impozitul acesta este indiferent. Nefiind nimic de dat în plată, ci doar de şters nişte datorii, impozitul acesta nu are cum să fie aplicat.  „Se poate spune că tranzacţia aceasta, de dare în plată, este scutită de impozit, dar, oricum, dacă se pune acest impozit în sarcina cuiva, atunci probabil că părţile care vor face actul de dare în plată se vor înţelege cine suportă această taxă, precum şi în ce proporţie se împarte între părţi”, a explicat pentru „România liberă“ Gheorghe Piperea.

Avocatul a comentat refuzul notarilor de a semna acte notariale de dare în plată. Dintr-o anumită perspectivă, notarii, până s-a făcut acea declaraţie ieri, de către Fisc, au avut o anumită legitimitate, explică Piperea. „Trebuiau să ştie de unde să perceapă această sumă, pentru că în Codul Fiscal se spune că, dacă acel impozit este aplicabil, atunci el trebuie să fie calculat şi încasat de notar, iar dacă nu face acest lucru este pasibil de sancţiuni de la Fisc. Asta este tot însă. De aici încolo, a nu face contracte este nelegal, iar notarul poate să fie obligat în instanţă să încheie acele contracte. El nu are dreptul discreţionar să refuze să încheie un contract”, a menționat avocatul.

Autorul Legii dării în plată susţine că, „în mod greşit, s-a hotărât de ieri, de către Ministe­rul Finanţelor, că trebuie să existe un impozit şi că trebuie plătit de consumator la valoarea soldului creanţei. Toate trei aceste decizii fiind greşite, această hotărâre urmează cu siguranţă să fie contestată în Justiţie şi să fie şi sancţionată”.  

Cele mai citite

Probleme în zona Balcanilor. Pană masivă de curent

O pană de curent majoră a afectat vineri Muntenegru, Bosnia, Albania și cea mai mare parte a coastei Croației, perturbând activitățile comerciale, scrie Reuters. Oamenii...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Organizatorul galelor  Kombat London, o nouă funcție

John Smith a fost numit Președinte Regional al Sindicatului Național al Polițiștilor Smart Pol pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A...
Ultima oră
Pe aceeași temă