10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pilonul II bate relaxat inflatia

Pilonul II bate relaxat inflatia

» Administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II se pot lauda cu o medie a randamentelor confortabil peste inflatia pe 2009. Statisticile care vor face oficial bilantul anului vor aparea in ianuarie 2010, dar concluziile anului ce se incheie se contureaza deja. Preferinta covarsitoare pentru plasamente cu venit fix, apetit in crestere, dar inca scazut, pentru actiuni si cateva absorbtii care au consolidat plutonul de mijloc al clasamentului general.

Randamente de la simplu la aproape dublu. Liderul pietei (la active si numar de participanti) este si liderul cresterilor VUAN. Fondul ING incheie anul cu o crestere de 30% pe valoarea unitatii de fond, socotit de la inceputul functionarii. ING se poate lauda in 2009 cu aproape 18%, urmat la mica distanta de Aripi, AZT si AIG, pe care le despart cateva zecimi peste 16%. In al doilea pluton se lupta, intre 13 si 14%, BCR, Eureko si Viva, urmeaza Vital si BRD  in zona 11-12%, iar lista se incheie cu trei fonduri (doua cu randamente sub 10%) care in semestrul II au devenit deja tinte de preluare si a caror absorbtie definitiva asteapta incheierea formalitatilor.
Plasamente conservatoare. Mai mult de trei sferturi din active sunt plasate in titluri de stat si obligatiuni, o strategie prudenta care nu le da administratorilor prea multe batai de cap si tine participantii departe de palpitatiile pietei de capital. Expunerea pe actiuni a crescut fata de finalul anului 2008 – in decembrie anul trecut piata avea sub doua procente din active plasate in actiuni, potrivit seriei de date publicate de Asociatia Administratorilor de Pensii Private (APAPR). Finalul anului 2009 arata o crestere a apetitului pentru risc, actiunile reprezinta, in medie, 8% din structura de portofoliu, proportie moderata totusi daca ne raportam la limitele asumate prin majoritatea prospectelor de emisiuni.
Creste numarul restantelor. Numarul conturilor goale – adica cele care nu au fost alimentate cu nici un ban – a scazut de la peste jumatate de milion (decembrie 2008) la, probabil, sub 350.000 pana la finalul anului 2009. Anul financiar dificil si concedierile s-au simtit totusi in evolutia numarului de conturi care au inregistrat restante la alimentare de la o luna la alta: crestere de la aproape 1,1 milioane conturi la aproape 1,5 milioane. Administratorii au inceput insa, pe rand, sa puna la dispozitia participantilor instrumente de verificare online a conturilor individuale, iar Comisia de Supraveghere a afisat pe site-ul propriu lista cu linkuri catre paginile de acces.
Absorbtii din coada clasamentului. In primul semestru, dupa aproape un an de la startul sistemului, au aparut primele fuziuni, iar fondurile ramase cu putini participanti s-au "predat" in fata concurentilor in cautare de achizitii. Eureko a inceput cu Bancpost, apoi cu KD. BCR a fuzionat cu Omniforte, preluat definitiv in iunie, si continua cu alte doua preluari prealabile ce asteapta definitivatul: Prima Pensie si fondul OTP. Anul viitor lupta pentru cote de piata se va da intre noua concurenti, iar daca scoatem din calcul fondurile "milionare", adica cele cu peste un milion de participanti (ING si AZT), in 2010 s-ar putea sa avem parte de miscari interesante si schimbari de ierarhii in "liga celor 7".

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă