17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pana unde majoram marja la derivate?

Pana unde majoram marja la derivate?

Sunt deja cunoscute masurile aplicate de BVB privind modificarea tunelului de variatie de la ±/-15% la ±/-40% pentru emitentii indicilor BET si BET-FI.
Au trecut insa doua saptamani si inca nu ne-am confruntat cu o asemenea volatilitate majora pentru a exista temeri privind cresterea riscurilor atat pe bursa regular, cat mai ales pe bursa de derivate de la Sibiu, ce se caracterizeaza printr-o volatilitate excesiva.

 

In schimb, traderii hedge si speculatorii contractelor futures pe actiuni de la Sibex au resimtit o majorare a marjei, intr-o singura treapta, de la 12 la 15%, la nivelul operatorului de piata (Sibex si CRC Sibiu), aplicata incepand din data de 15 septembrie. Pe de alta parte, multi intermediari au majorat-o anticipat, intr-o prima faza la 20%, pentru ca apoi, cu o zi inainte de comunicatul Sibex, sa ridice aceasta marja la 25% din pretul de referinta al actiunii activului-suport de pe piata spot, reprezentand 33-67% peste nivelul Sibex. Conform regulamentului bursei, marja maxima poate ajunge in situatii extreme si la 80%.
Fireste, domnii Teodor Ancuta, presedintele Bursei de la Sibiu, si Toma Dosteteanu, director executiv la CRC, au avut aceeasi justificare pentru majorare, si anume, evitarea unei posibile instabilitati a pietei futures in conditiile unei variatii a pretului-spot de maximum ±/- 40%. Nivelul marjei aplicate, de 15%, a fost ales comparativ cu o alta piata similara, bursa OneChicago, care practica un nivel de 20%.

Dupa parerea mea, masura brokerilor este putin fortata, deoarece volatilitatea medie zilnica de la inceputul anului pe piata futures Sibex a fost de 4,27%, iar cea anualizata – de 67,8%. Contrar, la bursa de derivate Eurex, cea mai mare din Europa, observam ca marja fiecarui contract futures este stabilita diferentiat de fiecare firma de brokeraj, in functie de cele doua categorii de traderi, hedgeri si speculatori, si dupa un algoritm de calcul/model de risc de simulare a conditiilor din piata (http://www.eurexclearing.com/risk/margin_process_en.html), si nu dupa ureche, asa cum o fac unele firme autohtone de brokeraj.

Interesant, de exemplu, este faptul ca marjele pe actiuni recent calculate la un broker Eurex ales la intamplare (Deutsche Bank) sunt cuprinse intre 10-25%. Vom incerca sa observam modul in care a evoluat piata futures de la Sibiu in luna septembrie, prin prisma contractului DESIF 5_DEC09. Folosind graficul de 30 minute se pot constata urmatoarele: pe termen foarte scurt, vom asista la fluctuatii usor crescatoare intr-un tunel mijlociu cu limita superioara la 1,3700 si cu cea inferioara la 1,2800 lei; spargerea acestor limite intermediare poate conduce, deopotriva, la testarea limitelor extreme, pozitionate in zona 1,2500 – un prag de suport foarte solid – si zona de rezistenta de 1,4000 lei.

Avand in vedere directia actuala UP a trendului, creata de la inceputul lunii septembrie, voi estima noi maxime ale acestui instrument pe TS bazat pe un posibil rebound in aceste trei zile, in zona 1,2800-1,3300 lei. Constatam un varf al lichiditatii din piata cauzat de discutiile pe tema proiectului de lege privind modificarea pragului de detinere la actiunile SIF5, precum si de transferul de capital dupa inchiderea pozitiilor cu scadenta pe septembrie. Acestea au atenuat mult efectele aplicarii, la nivelul brokerilor, a majorarii marjei la contractele futures autohtone. Referitor la marje, vom mai vedea ce va fi in viitor.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă