20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Mare atentie la actiunile speculative!

Mare atentie la actiunile speculative!

O privire generala asupra evolutiei pietelor de capital straine ne arata precautia manifestata de toti investitorii pe baza stirilor macro zilnice oscilante, in special la nivelul economiei SUA.

In ciuda asigurarilor teoretice ale autoritatilor americane, FED recunoaste ca sunt sectoare economice cu contractii importante. Aceeasi institutie sesizeaza asupra pericolelor generate de cresterea vanzarii bonurilor de tezaur pe termen de 10 ani, mai ales asupra costului imprumuturilor.
Totusi, printre vestile bune ne putem referi la cresterea preturilor marfurilor de baza, care se datoreaza si avansului economic din mai multe tari (ex: Brazilia, China, India, Polonia etc.) sau doar al unor sectoare economice, in special din SUA. In alta ordine de idei, numerosi indicatori tehnici prezinta semnale de "vanzare", existand o masiva divergenta negativa pe graficele majoritatii indicilor puternicelor burse puternice straine, cu care se coreleaza si bursa romana.

Comparativ, actiunile de la BVB, in ciuda cresterilor, au un discount foarte mare fata de active (ex.: SIFS au cca. 50%), ramanand in centrul atentiei investitorilor, dar mai ales a speculatorilor, care urmaresc sa profite de orice oportunitate. O crestere de cca. 208% in doua luni va spune ceva? Mie, personal, nu-mi spune nimic acest randament obtinut pe termen scurt, mai ales daca nu am date despre emitent: sector activitate, actionariat, performante, lichiditate medie etc.
stim ca un astfel de emitent este SC ALTUR SA (simbol ALT), care in sedinta din 11 iunie a ramas fara oferta o buna perioada de timp, vanzatorul sau vanzatorii lasand impresia ca pretul este mult subevaluat.

Datele despre emitent nu sunt foarte incurajatoare: sector-fabricare piese auto; actionarii sunt 28% METY, 14,8% CLEL si 41,8% altii; 18,3 PER; profit 2008/2007 si Q1 – 2008/2009 este 2,95 / 1,30 si 1,48 / 0,5 mil. lei; 22,4 mil. lei sunt datoriile pana la 1 an. Avem in 2008 si 2009 doi mari vanzatori: SC Revan Com cu peste 20 mil. actiuni si SC Vulturul Comarnic cu cca. 400.000 actiuni. Unii cred ca in spatele acestor firme s-ar ascunde controversatul Chelu Catalin sau partenerii acestuia.  
Din aceste motive si avand in vedere situatia economiei interne, personal, ma bazez pe cateva operatiuni speculative pe TS, monitorizand acest gen de actiuni – este adevarat ,mai putin transparente –, insa cu un risc asumat de 10% si folosind foarte mult analiza tehnica.

Graficul zilnic prezinta o evolutie ascendenta in lunile martie-aprilie si apoi o corectie in zona Fibonacci de 38,2%, in ton cu actiunile lichide. Acesta a fost si punct de intrare in piata. Un rebound al indicatorului MACD si strapungerea liniei de 70 la oscilatorul RSI ne vor semnala o continuare a cresterii, tinta de profit relativ fiind topul din zona 0,0550 lei.
Deoarece miscarile acestei actiuni sunt mai mult speculative, vom avea in vedere, pentru o reintrare in piata, realizarea unei corectii majore cu un prag de suport intermediar la 0,0350 si unul strong la 0,0320 lei, corespunzator liniei SMA de 50 zile.

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă