19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Locuinţele din blocuri consolidate împotriva seismelor nu vor mai fi ipotecate în...

Locuinţele din blocuri consolidate împotriva seismelor nu vor mai fi ipotecate în favoarea statului

Guvernul a decis să elimine condiţia impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat împotriva cutremurelor, prin care statul se asigura că proprietarii vor ramburseaza suma investiţiei, încercând astfel să urgenteze lucrările, scrie Mediafax.

Guvernul a adoptat, miercuri, modificarea printr-o ordonanţă privind completarea Ordonanţei Guvernului 20/1994 legată de măsuri de reducere a riscului seismic.

Legislaţia actuală prevede că lucrările de proiectare şi execuţie a operaţiunilor de consolidare pentru locuinţele aparţinând persoanelor fizice sunt finanţate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligaţi să restituie în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe un interval de maximum 25 ani, contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare. Pentru această plată se instituie o ipotecă asupra casei.

Actul normativ elimină aceste prevederi, care, potrivit Guvernului, au generat întârzieri semnificative în derularea programelor de consolidare a clădirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Ordonanţa prevede eliminarea ipotecii şi înlocuirea acesteia cu înscrierea în cartea funciară a dreptului de creanţă constituit în favoarea administraţiei publice locale.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă