19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Liberalizarea prețului gazelor poate aduce scumpiri și șomaj

Liberalizarea prețului gazelor poate aduce scumpiri și șomaj

 

Prețul gazelor va fi liberalizat din prima zi a noului an pentru toți consumatorii non-casnici. În cazul unei creșteri mari a prețului, Guvernul îl poate bloca timp de șase luni.

2015 poate aduce românilor scumpiri importante o dată cu liberalizarea prețului gazelor pentru companii, dar și o creștere a șomajului. Se așteaptă ca cele mai afectate să fie IMM-urile, care au o putere mică de negociere.

„De la 1 ianuarie piața va fi liberalizată pentru toți consumatorii non-casnici. Vom vedea atunci ce se întâmplă cu prețul. Însă unii consumatori, cei mici, vor trebui să cumpere doar gaze din import, care sunt mai scumpe decât cele românești. Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câțiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuțe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă“, a arătat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

De aceea, Nicolescu a cerut preșe­din­telui Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu, să supravegheze cu atenție modul în care vor acționa jucătorii din această piață.

„România nu este pregătită pentru liberalizarea prețului gazelor de la 1 ianuarie 2015. Sigur, este o decizie amânată, ce se sparge în capul celor care trebuie să o aplice“, a recunoscut și Mihai Bogza, președintele Consiliului Investitorilor Străini. Însă Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, este optimist: „Avem estimări care prevăd menținerea prețului actual sau o creștere foarte mică, chiar dacă se liberalizează prețul gazelor pentru IMM-uri. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursă s-a înregistrat o tranzacție importantă, prețul final fiind de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, la care s-a oprit prețul de liberalizare din calendar“.

Ce se întâmplă dacă prețul gazului crește, brusc, cu mult peste nivelul actual? „Dacă apare un dezechilibru pe piață, Guvernul poate bloca prețul timp de 6 luni, cu avizul CC. Este o măsură de excepție și sperăm că nu va fi nevoie să se apeleze la ea, că liberalizarea va merge bine, iar firmele vor putea să negocieze corespunzător prețul“, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Ministrul Nicolescu a admis că nu a putut să convingă Executivul comunitar să amânăm liberalizarea prețului gazelor. „Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piața, să fie mai mare lichiditate, să fie mai mare transparență, să fie mai multe tranzacții încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preț clar de referință în piață. Nu am reușit să îi conving. Răspunsul domniilor lor este clar și ferm: România trebuie să-și țină angajamentul făcut și să liberalizeze piață“, a afirmat Nicolescu.

Reamintim că un studiu realizat de Deloitte arăta că prețul gazelor din producție internă va crește cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%.   

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă