13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Istoria bursei se repeta

Istoria bursei se repeta

» Atunci cand un nou investitor se intalneste pentru prima data cu brokerul, primeste una dintre recomandarile de baza: "Cumpara cand pretul este jos si vinde cand este sus". Ceea ce nu va spune brokerul este cand pretul actiunii este jos si, mai ales, cum sa procedezi pentru a-ti optimiza potentialul castig.

In cel mai bun caz, investitorul lipsit de experienta va vinde la un procent mic de profit, speriat de prima corectie mai importanta a pretului actiunii si de o eventuala cadere generala a bursei respective.
Mai rau va fi daca brokerul va recomanda chiar sell-off (adica "vinde tot"), deoarece are impresia ca detine unele informatii de alerta aparute pe ultima suta de metri (chiar daca nu le-a verificat personal si temeinic).
Personal, cred ca, in faza unei tendinte de consolidare a preturilor actiunilor, este timp destul sa astepti momentul atingerii minimelor pentru a cumpara si pastra actiunile pana la urmatoarea piata bull, cand profitul va fi suficient de mare pentru a vinde, iar apoi sa astepti momentul pentru a cumpara din nou, daca trendul este ascendent in continuare.
Experienta anilor 2008-2009 ne-a invatat sa fim mai atenti la faptul ca "istoria bursei se repeta", acesta fiind un fenomen destul de valabil si periodic.
Totodata, dupa o recesiune economica adanca, cu scaderi masive ale preturilor actiunilor din pietele puternice de capital ale lumii, urmeaza intotdeauna o revenire puternica. Asa ca, fiind la inceput de an bursier 2010, dar si de decada, este firesc sa ne intrebam ce ne poate astepta pe termen scurt sau in urmatorii zece ani. In acest caz, se poate incerca o estimare bazandu-ne pe caracteristica de baza a miscarii burselor, si anume pe factorul de repetabilitate. Ne vom uita deci, mai atent, pe graficul zilnic, fara distorsiuni, al istoricului bursei americane definite prin evolutia indicelui S&P 500 si vom constata ca anul 2004 poate reprezenta o asemanare izbitoare cu ce se poate intampla in anul 2010.

Analizand datele din grafic am observat ca: recesiunea economica anterioara din 2000-2003 a inregistrat o depreciere importanta, marcata de un maxim in anul 2000 si un minim in anul 2003. Revenirea s-a produs incepand cu partea a doua a anului 2003, dupa cateva tatonari ale zonei minimelor recesiunii. Aceasta a continuat destul de abrupt sub forma unui prim rally, cu varful atins in intervalul ianuarie-februarie 2004. Fireste ca, dupa o asemenea ascensiune a indicelui american, bursa a avut nevoie de o perioada ceva mai mare de consolidare (cca 9 luni). In acest timp, trendul a inregistrat alternativ minime si maxime cu valori relative mai mici, iar indicele a evoluat predictibil intr-un canal usor descendent, ale carui minime se puteau anticipa.
In aceste conditii, estimez ca si in cazul evolutiei indicelui S&P 500 pentru perioada 2007-2010 miscarea bursei americane se poate repeta, fiind conditii pentru atingerea unor noi maxime in luna ianuarie. Un prim prag de rezistenta al indicelui poate fi la 1.150, iar cel puternic la 1.250 de puncte. In prezent, cresterea este modica, ajungand la 1.136.

Ulterior miscarii din luna ianuarie si posibil putin din luna februarie, vom constata o perioada de trei-sase luni de consolidare, care poate fi aproape similara cu evolutia din anul 2004. In aceasta situatie, daca vom monitoriza linia de trend a minimelor canalului de evolutie si, mai ales, daca vom avea rabdare, atunci vom putea acumula actiuni din portofoliul indicelui, si nu numai, la niveluri acceptabile realizarii unui profit convenabil in cadrul viitoarei piete bull a anului 2010 (posibile viitoare praguri de suport alternative la 1.126 si 1.062). Conditia este sa nu avem noi crize generate de riscurile prezente in economia globala, care trebuie urmarite foare atent: somaj, inflatie si datoriile mari guvernamentale.

Cele mai citite

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă