20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Inginer, bun manager

Inginer, bun manager

Abilitatea de a conduce o echipă este esenţială în activitatea unui inginer. De asemenea, ingineria implică multă seriozitate, simţ de răspundere şi studiu continuu. Salariul brut pentru un începător în domeniu este cuprins între 400 şi 500 de euro.

Un inginer este o persoană cu pregătire tehnică, care necesită absolvirea unei instituţii de învăţământ superior. „Un inginer trebuie să aibă profunde înclinaţii pentru matematică, fizică şi chiar chimie. De asemenea, trebuie să fie pasionat de activitatea într-un mediu destul de solicitant”, spune Gabriel Lupu (26 de ani), care, în prezent, este inginer mecanic proiectant şi absolvent al Facultăţii Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. „În plus, trebuie precizat că un inginer trebuie să aibă calităţi de manager. El are în subordine o echipă, cât şi un plan de activitate pe care trebuie să-l gestioneze eficient”, completează Lupu.

Mai mult, un inginer, indiferent de specializarea sa, trebuie să îndeplinească câteva abilităţi de bază. „Un inginer trebuie să aibă autonomie, spirit de iniţiativă, cât şi să fie serios, disponibil şi să comunice bine”, precizează Dan Neacşu, director Akka Romserv România.

Studii superioare

Pentru a avea acces la profesie, este necesară absolvirea unei facultăţi tehnice. Studiile durează patru ani şi pot fi urmate în cadrul Universităţilor Politehnice, cât şi în Universităţile de Construcţii. În funcţie de specializare, studenţii pot studia ingineria energetică, automatică, electronică, aerospaţială, electrică, mecanică, a sistemelor biotehnice etc.

Îndatoririle unui inginer sunt numeroase, şi diferă în funcţie de activitate. „Un inginer, în linii mari, se ocupă cu cercetarea, proiectarea, ofertarea, aprovizionarea şi coordonarea de echipe. Mai nou, inginerul se implică şi în partea de execuţie”, povesteşte Gabriel Lupu, care recomandă aprofundarea cunoştinţelor învăţate în facultate şi în timpul profesării. „Un inginer studiază tot timpul. Pe lângă faptul că trebuie să cunoască programe şi software-uri precum AutoCAD, CATIA, SolidWorks, Inventor sau Pro/ENGINEER, el trebuie să studieze cataloagele fiecărui mecanism din fabrica unde se află”, completează Lupu.

138 de locuri de muncă vacante de ingineri erau înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă