15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Hopuri in sistemul bonus-malus

Hopuri in sistemul bonus-malus

» Din cauza problemelor cu bazele de date pentru bonus-malus, unele firme de asigurari RCA nu ofera reducerea de 10% pentru polita pe 2010. Daca sunteti in aceasta situatie, nu renuntati; sunt doua metode prin care puteti beneficia de bonus. A treia varianta este sa faceti o sesizare la Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA).

Cetateanul Popescu a mers zilele trecute sa reinnoiasca polita de asigurare RCA pentru masina. Cautand un pret mai avantajos, este in situatia de a schimba firma de la care cumparase anul trecut asigurarea. In paranteza fie spus, diferenta de pret dintre cea mai scumpa si cea mai ieftina oferta din piata este de aproape 40%! (Brokerul a inclus in calcul, in ambele cazuri, bonusul de zece procente pentru o polita pe un an de zile.) Omul cauta intai pe internet ca sa vada despre ce buget ar fi nevoie si care sunt ofertele cele mai convenabile. Cu Google ajunge destul de rapid la site-uri care pun la un loc mai multe oferte si, daca introduce cateva date, obtine rapid lista cu firmele de asigurare si preturile.

Merge apoi la cel mai apropiat broker (o firma din zona centrala a Bucurestiului) si cere sa incheie polita la o firma de asigurari de la care a mai cumparat in anii trecuti. Cand  introduce datele, surpriza! "stiti, spune femeia de la birou, la firma pe care o doriti nu va pot acorda bonusul de 10%. Sistemul imi arata doar pretul fara bonus." Popescu ii cere functionarei sa  incerce la o alta companie. Acelasi rezultat! "Nu se poate, doamna, zice omul, n-am avut nici un incident pe RCA anul trecut." Doamna verifica polita veche (valabila inca) in baza de date CEDAM care poate fi accesata pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. "E in regula." Apoi ii vine o idee: "Haideti sa incercam la firma pe care ati folosit-o anul trecut". Culmea, la fostul asigurator bonusul functioneaza, numai ca pretul este sensibil mai mare cu tot cu reducerea de 10%. Saritoare, doamna pune mana pe telefon si suna la firma pe care o prefera Popescu. "Alo, domnu’ Icsulescu, am probleme cu «Sistemu». Nu-mi da bonusu’ pentru un client. stiti ca am mai avut probleme zilele astea, n-ati remediat?" "Dati-i cum apare pe «Sistem»", zice domnul de la telefon. "Pai, cum, domnu’ Icsulescu, sa-i dau fara bonus?! Dvs., daca ati fi in locu’ clientului, ce ati face?" Urmeaza o scurta discutie tehnica din care reiese ca "Sistemu’" are inca probleme cu un fel de algoritm legat de seria masinii si codul numeric personal si ca tot ce poate face brokerul este sa-i dea omului polita la pretul din sistem (adica cel fara  bonus). "Sa stiti ca am mai avut probleme cu bonus-malusul", se scuza doamna de la birou. "Sunt firme de asigurari care s-au apucat de bazele de date in ultima clipa, in decembrie anul trecut. Altele au fost mai grijulii, s-au apucat de prin vara, dar tot mai sunt probleme", explica doamna.

Domnul Popescu, care nu intelege mare lucru despre ce este si ce vrea Sistemu’, are o singura problema: vrea sa incheie asigurarea, sa primeasca bonusul cuvenit, sa plateasca un pret convenabil si sa plece inapoi la birou. Dincolo de monitor, doamna cauta alte oferte. "Am gasit ceva, zice, la firma Z, numai ca nu pot accesa linku’. Colega, incearca tu de la tine, ca sa-l rezolvam pe domnu’!" Problema e ca nici pe PC-ul colegei "Sistemu’" nu vrea sa mearga. Popescu da semne de nervozitate. "stiti ce, zice femeia dupa cateva incercari, va fac copie dupa acte si treceti maine, poate rezolvam. Lasati-mi un telefon si va sun."
Intre timp, domnul Popescu suna la CSA si povesteste patania. Foarte amabila, o doamna de la directia RCA  ii explica – cu titlu neoficial, la telefon – ce poate face: "Completati, conform normelor comisiei, o declaratie pe propria raspundere in care mentionati daca ati avut sau nu incidente RCA pe 2009 sau cereti o adeverinta de la fostul asigurator. Daca nici asa nu se rezolva, sesizati oficial comisia".

A doua zi, polita e gata. Nu la firma aleasa initial, la alta. Popescu semneaza o declaratie pe proprie raspundere ca nu a avut incidente pe RCA in 2009, primeste bonusul, plateste si pleaca. Mai are o singura grija: pe 13 (n.r. – ieri), singura zi neacoperita de asigurare, sa nu faca vreun pocinog in trafic. Sau mai bine sa lase masina in parcare!

Cele mai citite

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă