15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Goldart dă startul licitaţiilor de toamnă

Goldart dă startul licitaţiilor de toamnă

Specialiştii sunt de acord cu faptul că operele de artă, în particular tablourile, reprezintă în momentul de faţă investiţii foarte bune.

Mărturie stă faptul că, de când a început criza economică, spre deosebire de alte domenii investiţionale, imobiliare, de exemplu, preţul maxim (recordul în materie) obţinut pe un tablou în cadrul licitaţiilor a crescut în mod constant, de la 200.000 de euro la 300.000 de euro. Şi se pare că tendinţa de creştere se menţine, cel puţin pentru operele valoroase, ale unor autori cu cotă.

Se confirmă că piaţa locală preferă de departe picturile în ulei pe pânză precum şi faptul că 3 mari nume – Grigorescu, Luchian şi Tonitza – îşi dispută întâietatea, deţinând succesiv recordurile la licitaţii şi, implicit, sporindu-şi în mod constant cota.

În primăvară, după supremaţia lui Tonitza, a fost rândul lui Luchian, pictura în ulei pe pânză “Două fete” fiind achiziţionată contra sumei de 300.000 de euro în cadrul licitaţiei organizată de Goldart. Este interesant faptul că licitaţia a pornit de la 100.000 de euro, dar 3-4 colecţionari au ridicat succesiv ştacheta, ajungându-se în final la acest record. Iar cunoscătorii sunt sceptici că acest record va rezista până la sfârşitul anului.

O altă tendinţă este dată de faptul că la licitaţii se pot achiziţiona şi opere de artă, poate nu neapărat picturi în ulei pe pânză dar oricum pictori consacraţi, la preţuri foarte rezonabile. Aceste investiţii par şi ele sigure, în plus, pot reprezenta un cadou excepţional oferit la ocazii speciale.

Sezonul licitaţiilor de toamnă este deschis de Casa de licitaţii Goldart pe 12 septembrie, ora 19.00, la acceaşi locaţie la care ne-am obişnuit în ultimul timp, Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanţilor), cu o “incursiune” în imaginarul românesc, aşa cum se reflectă el în opera unor cunoscuţi artişti moderni şi contemporani.

Reţinem cu precădere admirabile peisaje surprinse de Adam Bălţatu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, J. Al. Steriadi, N. Tonitza, Elena Popea, Ion Musceleanu, Gh. Vânătoru, Şt. Popescu, ş.a., portrete şi compoziţii cu personaje din opera unor Ion Iancuţ, Wanda Sachelarie Vladimirescu, N. Dona Delavrancea, Sabin Bălaşa, Dimitrie Berea, Ion Musceleanu, Ipolit Strâmbu, Aurel Băeşu, Nicolae Vermont, până la agreabile naturi statice semnate de Vasile Ştefan, L. Al. Biju, I. Cristian Popescu, etc.

O menţiune aparte pentru lucrarea “Casă ţărănească” de Victor Brauner – remarcabilă operă de tinereţe la care se identifică şi un real interes pentru acorduri cromatice extravagante. În plus, frumoasa piesă este la un pret extrem de avantajos, estimarea fiind intre 15.000-18.000 de euro.

Cele mai citite

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă