20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Există Viruşi pe tastatură?

Există Viruşi pe tastatură?

Î.Lucrez în faţa unui calculator peste opt ore pe zi. Gândidu-mă într-o zi la ce riscuri mă supun, mi-am adus aminte de un mit care spune că tastatura poate fi motivul multor boli. Există posibilitatea să iau vreo boala „scriind digital”? Cum aş putea să previn posibilele boli şi ce alte obiecte de pe un birou clasic mai pot fi purtătoare de viruşi?

R.Până acum, nu a fost declarată, în România, nici o infecţie profesională căpătată de la contactul cu tastatura sau alte obiecte de birou.  Este, desigur, doar un mit.

Noi nu trăim într-un mediu steril. Aerul, suprafeţele, obiectele, chiar şi pielea şi mucoasele noastre sunt pline de microorganisme cu care venim permanent în contact. Cu majoritatea convieţuim paşnic sau sistemul nostru imun le anihilează potenţialele efecte nocive.

Ocazional, germeni patogeni pot ajunge de la un bolnav în aer şi pe obiecte şi îi pot contamina pe colegi. Dar nu este vorba despre boli profesionale, ci de simpla contaminare interumană posibilă şi pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în natură şi societate, în general.

Obiectele de birou nefiind comestibile nu constituie un bun mediu de cultură pentru germeni, dar asta nu înseamnă că e bine să neglijaţi igiena şi curăţenia atât a mediului dumneavoastră de muncă, cât şi pe cea personală.

Manipularea în exces şi fără pauze a mouse-ului poate induce un sindrom osteo-musculo-articular numit „mouse syndrome”, creat prin contractura prelungită şi poziţiile vicioase şi forţate ale articulaţiilor mâinii (degete, palmă, încheietură). Formele severe pot necesita antiinflamatoare, antalgice, masaje, fizioterapie, repaus câteva zile. Prevenţia se face prin alegerea unui mouse ce necesită apăsare uşoară sau a unor tehnologii moderne care înlocuiesc mouse-ul. De asemenea, recomand relaxarea mâinii pe mouse, schimbarea frecventă a poziţiei mâinii, pauze de 5 minute la fiecare oră sau de 10 minute la fiecare două ore de lucru la computer.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe email la andrei.munteanu@romanialibera.ro sau pe adresa redacţiei, strada Nerva Traian, nr.3, bl. M 101, et.5, sector 3, Bucureşti.

ANCA GHEORGHIŢĂ, Medic medicina muncii MedLife

 

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă