12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Drepturile angajatului care suferă de o boală profesională

Drepturile angajatului care suferă de o boală profesională

Î. Lucrez într-un mediu destul de periculos şi mă expun la multe riscuri, chiar dacă îmi este asigurat echipamentul pentru a desfăşura activităţi la înălţime. De multe ori m-am întrebat ce se poate întâmpla dacă pot avea un accident de muncă sau să dezvolt o boală profesională. Statul sau angajatorul îmi va asigura un venit pe perioada tratamentului şi, dacă da, cine poate beneficia de el şi în ce condiţii? În plus, suma va fi echivalentul salariului?


R.
Citiţi cu atenţie procedura de cercetare şi declarare a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale din H.G. nr.1425/2006, completată de H.G. nr. 955/2010. În cazul nefericit în care veţi suferi un accident de muncă, va fi declarat la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi certificatele de concediu medical vor avea cod de indemnizaţie 03, ceea ce va asigura decontarea 100% a tuturor cheltuielilor medicale şi a concediilor medicale prin sistemul naţional de asigurări, inclusiv tratamente pe termen lung, recuperare, protezări, recalificare profesională etc.

O boală poate fi semnalată ca suspiciune de boală profesională de orice medic care o suspectează şi care trebuie să vă trimită la o clinică de medicina muncii pentru confirmarea diagnosticului şi continuarea procedurii de cercetare şi declarare ca boală profesională a cazului. Dacă veţi obţine Fişa de Declarare BP2, veţi beneficia de aceleaşi drepturi de decontare şi compensare financiară ca pentru accidentele de muncă.

Pierderea unui anumit procent din capacitatea de muncă determinată de Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, respectiv de medicii de asigurări ai Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), vă va aduce compensaţiile financiare prevăzute de lege, adică, după caz, pensie de invaliditate gradul I, II sau III sau plăţi compensatorii de la CNPAS.

În plus sunteţi liber să cereţi în instanţă pe Cod Civil despăgubiri financiare în calitate de daune morale şi materiale de la angajator sau de la cel pe care îl consideraţi responsabil de prejudiciul suferit.  Text Box:  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă