17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Dobânzile au scăzut la minime istorice

Dobânzile au scăzut la minime istorice

Împrumuturile de nevoi personale în lei  renasc din propria cenuşă, în timp ce creditele în euro, până nu demult vedetele sistemului bancar autohton, par să îşi trăiască ultimele clipe. Repetatele măsuri luate de Banca Naţională în sensul reducerii dobânzilor au avut efecte vizibile în piaţă, iar băncile par dornice să reia procesul de creditare. Nu mai puţin de nouă bănci locale au scos pe piaţă doar de la începutul anului 13 credite de nevoi personale în lei cu dobândă fixă pe toată perioada, în timp ce doar trei bănci îşi asumă costuri fixe la împrumuturile în euro. Mai mult, de la începutul anului până în prezent, toate promoţiile lansate de bănci vizează creditele în monedă locală, la care dobânda medie a ajuns în apropierea celei pentru împrumuturile în euro. Reprezentanţi ai băncilor contactaţi de R.l. vorbesc chiar despre dispariţia, pe termen mediu, a împrumuturilor de nevoi în monedă europeană.

 

483 lei, rată fixă la un credit de 20.000 lei

În prezent, cea mai avantajoasă ofertă de pe piaţă este de găsit la BRD, care a demarat o promoţie pentru creditul de nevoi personale, valabilă până pe 30 aprilie. Banca percepe o dobândă de 7% pe an, fixă pe toată perioada creditării, şi comisioane, de asemenea, fixe. Suma maximă ce poate fi împrumutată ajunge la 60.000 lei, iar rata lunară poate merge până la 70% din salariu. La un credit de 20.000 lei luat pe perioada maximă, adică cinci ani, efortul lunar se ridică la 483 lei, sumă ce nu se modifică pe perioada derulării creditului. De altfel, dobânzile la creditele de nevoi în monedă locală s-au apropiat în ultimele luni la sub 2% faţă de cele în euro. Potrivit datelor conso.ro, dobânda medie la împrumuturile în lei este de 13,5%, în timp ce la euro ajunge la 11,75%. În plus, creditele în monedă locală au marele avantaj de a nu fi supuse riscului de depreciere a leului, iar dobânda la care băncile se împrumută între ele (ROBOR) şi în funcţie de care este calculată şi dobânda variabilă la creditele în lei urmează de la începutul anului o traiectorie descen­dentă. Ultima valoare ROBOR la trei luni era de 6,14%, cu peste 4% mai mică decât nivelul de la începutul anului. 

 

Ieftinirile nu se opresc aici

Mai mulţi analişti contactaţi de R.l. apreciază că Banca Naţională va continua să ajusteze dobânda de politică monetară până la un nivel de aproximativ 6%, de la 7,5% cât este în prezent. Pe cale de consecinţă, şi dobânzile din piaţă vor continua să scadă. „Cred că Banca Naţională va con-tinua să reducă dobânda, mai ales că inflaţia dă semne de stabilizare. Băncile sunt pregătite să dea credi-te, iar în ceea ce priveşte selecţia clienţilor nu cred că de acum încolo se va mai face o separare pe zone de activitate, pe clienţi persoane fizice sau firme”, spune Lucian Anghel, eco­nomistul-şef al BCR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă