18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Disponibilizarea, privită pozitiv

Disponibilizarea, privită pozitiv

Astăzi am fost înştiinţat că sunt disponibilizat: eu şi alţii. Dacă pentru unii este ceva aiurea, pentru mine este lovitura care mă propulsează spre un alt nivel, e timpul să se schimbe din temelii viaţa mea. E un nou început. Credeţi că e bine că gândesc astfel?

Tentaţia evidentă este să răspund „DA” la această întrebare, un răspuns valid în următoarele condiţii:

1. Dacă răspundeţi „DA” la scenariul următor: Imaginaţi‑vă că nu aţi fi fost disponibilizat. Aveaţi gânduri de a vă „schimba viaţa din temelii”? Simţeaţi că ceva nu vă place în munca de acolo şi că trebuie schimbat?

2. Dacă disponibilizarea s-a realizat într-un context obiectiv – o criză a firmei – fără legătură cu performanţa dumneavoastră.

3. Disponibilizarea are legătură cu performanţa dumneavoastră, însă sunteţi clar conştient de minusurile pe care le aveţi şi ce trebuie să mai îmbunătăţiţi.

 

Pe de altă parte, felul în care gândiţi referitor la situaţia dată vă poate dezavantaja dacă:

1. Disponibilizarea a avut legătură cu performanţa la muncă – probabil aşa v-au spus şefii – şi în acest moment dumneavoastră nu credeţi deloc că aţi avea ceva de îmbunătăţit („ei au avut ceva cu mine, eu nu am greşit deloc, eu nu am nimic de schimbat”).

2. Vechiul loc de muncă era, de fapt, ceva ce vă împlinea, vă plăcea şi folosiţi ideea cu lovitura doar ca un pretext pentru a vă găsi energia necesară să o luaţi de la capăt.

Pe scurt, a gândi pozitiv despre viitor şi despre o situaţie de criză personală e un lucru benefic în sine – vă face să vedeţi resursele proprii şi oportunităţile din jur. A gândi obiectiv, poate pozitiv, dar nu neapărat numai pozitiv, despre obstacolul prin care treceţi este mai greu, dar şi mai benefic, mai sănătos. Imaginaţi-vă că „schimbarea din temelii” nu se va realiza şi că nu veţi ajunge la „un alt nivel”, pentru că nu e timpul sau nu e posibil etc. Cum vă veţi simţi atunci? Foarte probabil, riscaţi să vă simţiţi „cu aripile tăiate”. În momente de schimbări radicale merită să vă adresaţi propriei persoane cât mai multe întrebări de genul celor de mai sus şi să vă răspundeţi sincer (nimeni nu vă aude, doar dumneavoastră!). Va fi foarte bine dacă răspunsurile rămân la fel de optimiste şi va fi la fel de bine şi dacă unele răspunsuri nu sunt chiar aşa „roz”.

Aşteptăm întrebările dvs. la: angajari@romanialibera.ro

Cristina Nicule, Consultant Danis Consulting

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 842: Zelenski cere G7 un Plan Marshall

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei. Avem...

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă