13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăAlegeri 2016De ce avem şi şomaj ridicat, şi locuri de muncă vacante

De ce avem şi şomaj ridicat, şi locuri de muncă vacante

În ultimele două luni ale anului trecut, în România existau 20.000 de locuri de muncă vacante, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În decembrie 2010, numărul şomerilor era de aproape 630.000 la nivelul ţării, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Datele de la INS arată că o treime din locurile vacante sunt în industria prelucrătoare, 16 la sută se înregistrează în sănătate şi asistenţă socială şi aproape 13 la sută în administraţia publică. În toate aceste domenii salariile sunt mici şi românii preferă să primească ajutorul de şomaj sau să plece la muncă în străinătate, unde aceeaşi muncă este răsplătită mult mai bine. Salariile pentru lucrătorii necalificaţi, cei mai ceruţi pe piaţa muncii, sunt infime şi se apropie de ajutorul de şomaj. Numărul mic de şcoli profesionale din România ar putea fi o explicaţie pentru neocuparea locurilor de muncă, consideră Mariana Vaida, director departament externalizare servicii la firma de resurse umane Business Intelligence Alliance.

„E foarte posibil ca o persoană care are liceul sau mai are o şcoală peste liceu să nu accepte poziţia respectivă. Fie să rămână în continuare în căutarea unui loc de muncă mai bun sau mai bine plătit, fie să-l accepte pentru o perioadă foarte scurtă. Chiar şi angajatorii se gândesc dacă să-l angajeze pentru că nu ştiu cât va rămâne”, adaugă specialistul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă