12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cum se va transa disputa dintre aur si dolar

Cum se va transa disputa dintre aur si dolar

» Unul dintre evenimentele de seama ce s-au intamplat la nivel international a fost vizita presedintelui american, Obama, in China, Japonia si Coreea de Sud. Potrivit surselor Reuters si Forbes, unul dintre motivele acestei vizite a fost gasirea unor solutii comune pentru revenirea economiei globale, dar si pentru intarirea reala a dolarului, a carui evolutie a starnit reactii diferite pe pietele financiare internationale, mai ales pe cea asiatica.

Slabiciunea monedei americane, specifica ultimelor 12 luni, a creat oportunitati pe piata valutara, pentru o parte din valutele partenere (euro si yen japonez), pe piata de actiuni, dar mai ales pe piata aurului, unde cotatiile au atins noi topuri, caracteristice mai degraba perioadelor de recesiune/criza severa.
Pe de alta parte, evolutia dolarului din aceste zile a determinat o stabilizare temporara a pietelor financiare pe palierele actuale, inainte de a avea inca un swing (intoarcere) pana la finele acestui an. Este evident ca, in 2009, am fost confruntati cu o criza reala a dolarului, stimulata, in principal, de politica monetara a FED. Starea actuala a pietelor de capital arata o perioada de tatonare intre cerere si oferta, inainte ca una dintre cele doua forte sa preia decisiv initiativa.

 

Asa ca intrebarile care conteaza acum sunt: care sunt factorii de influenta principali, cand se va produce, aproximativ, acest eveniment (swing-ul, adica intoarcerea) si care dintre forte va domina real piata? Apoi, cat de important este ce se intampla acum pe piata aurului? La fel de important este ca in aceasta faza de tatonare sa nu luam decizii importante si sa asteptam mai bine un semnal de iesire in decor in afara limitelor canalului de consolidare.
Problema este mai complexa, asa ca vom analiza doar un singur aspect, si anume schimbarea ascensiunii pretului aurului, care a depasit mai multe topuri anuale si care se poate apropia, cat de curand, de un punct de rebound pentru un trend de scadere mai mare, moment care se poate sincroniza temporar cu evolutia dolarului in sens pozitiv.

Pentru a observa corelarea dintre aceste piete financiare si utilizarea acestei corelari in luarea unei decizii, am realizat un grafic comparativ pentru indicii pietei dolarului ($USD), al celei de actiuni prin indicele S&P 500 (SPX), al pietei aurului (GOLD) si al volatilitatii/sentimentului (VIX) pentru ultimele 12 luni.
Concluziile sunt: 1) indicele dolarului a scazut aproape continuu, fiind cel mai depreciat indice din aceasta perioada, iar nivelul lui a ajuns la 14,39%; 2) pe o volatilitate negativa de circa 70,8%, adica pe baza unui sentiment extrem de pozitiv, indicele american al pietei de actiuni SPX a cunoscut o apreciere de circa 37,59% fata de data de referinta (19 noiembrie 2008), fiind totusi in urma evolutiei pretului la aur, care a crescut cu 55,67%, ceea ce demonstreaza ca pietele de actiuni pastreaza unele temeri mai vechi.

Daca vom privi in istoric, vom constata ca indicele SPX a atins in aceste momente nivelul de la sfarsitului anului 2003; cu alte cuvinte, Wall Street este inca in urma cu sase ani. Luand ca baza de referinta aceasta data si pentru celelalte piete, observam o apreciere cu 175,34% la aur, o depreciere de 13,54% la dolar si o volatilitate de 18,13%.
Pe baza datelor de mai sus si a gradului ridicat de apreciere a pretului la aur, se poate estima ca, in cateva zile, pretul acestuia va sparge limita inferioara din zona 1.110,06$/ uncie ce se va constitui intr-un semnal solid pentru o intoarcere a pietelor de actiuni si, probabil, o mica intentie de intarire a dolarului american. Totusi, fara o politica FED de sustinere a acestui fenomen, exista sansa ca dolarul sa-si reia cursa descendenta la inceputul anului 2010.

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă