29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum ne apărăm banii

Cum ne apărăm banii

Toate veniturile din dobânzi care intră în conturi după data de 1 iulie vor fi impozitate cu 16%. Specialiştii ne îndeamnă să nu ne grăbim să cumpărăm euro.

Majoritatea românilor care au, în acest moment, depozite la termen constituite la băncile din România vor plăti impozit de 16% pe veniturile obţinute din dobânzi. Aceasta, pentru că, potrivit unei scrisori remise Asociaţiei Române a Băncilor de către Ministerul Finanţelor, scapă de impozit doar „veniturile sub formă de dobânzi pentru depozite la termen realizate până la data de 30 iunie inclusiv”. Cu alte cuvinte, toate depozitele cu capitalizare la maturitate(cu o maturitate care depăşeşte data de 1 iulie) vor fi impozitate, iar majoritatea depozitelor la termen oferite de băncile din România, capitalizează dobânzile la finalul perioadei de constituire. În termeni de randament, impozitul transformă o dobândă de 8% într-una de doar 6,82%. Scapă parţial de bir toate formele de economisire la vedere (carnete de economii, conturi de economii etc.), precum şi depozitele care presupun plata dobânzii la constituire, produs destul de rar însă pe piaţa locală.

În aceste cazuri, impozitul se va aplica doar pe veniturile obţinute de la data de 1 iulie până la maturitate. În ceea ce priveşte moneda în care trebuie să economisim primul sfat pe care specialiştii îl dau populaţiei este să nu se înghesuie să cumpere euro după orice devalorizare mai abruptă a monedei naţionale. „Cei care au cumpărat la peste 4,3 lei/euro probabil vor vinde în pierdere. Leul nu cade, a trecut doar printr-o volatilitate ridicată pe perioadă de tensiune.”, a explicat economistul-şef al BRD, Florian Libocor, la conferinţa „Mediafax Talks about Banking”. Acesta a explicat că tranzacţiile cu valută nu pot fi soluţia câştigătoare pentru oamenii normali, acest tip de afacere fiind mai degrabă rezervată profesioniştilor. „Dacă facem calculul dintre minimul şi maximul anului, randamentul cel mai înalt care putea fi obţinut este de 8,67%. Dacă o persoană mergea la depozit avea un câştig tot de 8 – 9%. Dar cât de mulţi au putut să cumpere la minimul interbancar şi să vândă la maximul interbancar. Niciunul”, spune Libocor. De altfel, majoritatea analiştilor bancari plasează euro în intervalul 4,1-4,3 lei pentru finele anului, fapt confirmat de aprecierea puternică ce a urmat deprecierii de săptămâna trecută.

13 bani a câştigat leul faţă de euro în ultimele patru şedinţe de tranzacţionare.

Leul îşi revine

Euro a închis  ieri ziua la un nivel de 4,2393 lei, în scădere cu peste 0,5% faţă de cotaţia precedentă. Este deja a patra şedinţă consecutivă  în care leul se apreciază, după ce pe 30 iunie cursul atinsese un maxim de 4,3688 lei/euro, fapt care a provocat un val de cumpărări de valută din zona populaţiei. Aprecierea din ultimele zile arată determinarea Băncii Naţionale  de a menţine cursul  în intervalul  4,1-4,3 lei/euro .

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă