18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cum încurajează statul munca: în UE, angajatorii români sunt cei mai împovăraţi...

Cum încurajează statul munca: în UE, angajatorii români sunt cei mai împovăraţi de taxe pe muncă

Costurile totale pe care angajatorii trebuie să le plătească pentru o oră de muncă au crescut cu 5,4% în România, în ultimul trimestru din 2010. Aceasta este a doua creştere din UE, în fruntea topului clasându-se Bulgaria, cu o creştere de 7,6%, conform unui raport Eurostat. Şocant este însă că România ocupă locul întâi între ţările UE în care dările către stat pe care angajatorii trebuie să plătească au crescut în această perioadă.

Aceste creşteri nu înseamnă însă că s-au mărit salariile angajaţilor. Costul total al unei ore de muncă este calculat prin adunarea costurilor salariale şi a celor nesalariale, adică taxele şi impozitele pe care angajatorul este obligat să le plătească la stat, atunci când îşi plăteşte un angajat.

Astfel, în România reiese că au crescut salariile plătite de angajatori cu 5,4% în trimestrul 4 din 2010, dar au crescut tot cu 5,4% şi dările către stat ale angajatorilor. Aceasta este cea mai mare creştere din UE a costurilor pe care statul le impune angajatorilor, la o oră de muncă. Spre deosebire de români, Bulgaria a abordat altă strategie: a crescut salariile cu 9,1%, iar dările către stat cu doar 0,6%, reieşind o medie de creştere a costului orei de muncă de 7,6%. Cehia a procedat asemănător cu România: cheltuielile totale cu ora de muncă au crescut cu 4,2%, operând o creştere a salariilor de 4,2% şi a dărilor către stat de 4,1%.

Alte ţări din UE au abordat strategii diferite. Polonia a înregistrat o creştere totală a costurilor cu ora de muncă de doar 0,7%. Salariile au crescut însă cu 4%, în timp ce dările la stat au scăzut cu 11%. Ungaria a obţinut o scădere a costurilor totale cu ora de muncă de 2,3% în aceeaşi perioadă, scăzând salariile cu doar 0,4%, iar dările angajatorilor către stat cu 9,2%.

Ţările în care statul i-a degrevat cel mai mult pe angajatori de costuri, încurajând astfel munca şi angajările au fost Grecia, Danemarca, Ungaria şi Polonia.

Cele mai mari scăderi ale costului total cu o oră de muncă s-au înregistrat în Grecia (-6,5%, aici scăzând şi salariile cu un record european de 5,5%), Ungaria (-2,3%) şi Irlanda (-1,2%).

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă