10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Constructiile ne arata ca finalul crizei este inca departe

Constructiile ne arata ca finalul crizei este inca departe

Cele mai recente date statistice romanesti privind sectorul constructiilor sunt indicatori ai prelungirii crizei si semnale ca finalul acesteia nu este prea apropiat, se arata in analiza macroeconomica saptamanala a companiei de brokeraj X-Trade Brokers.
In trimestrul al II-lea constructiile au cunoscut un declin-record, de 14,2%, fata de primele trei luni ale anului. In luna iulie, activitatea din constructii a scazut in Romania cu 9% fata de luna anterioara, comparativ cu un declin de 1,1% in Uniunea Europeana. In plus, datele statistice oficiale releva faptul ca numarul tranzactiilor imobiliare inscrise in Cartea funciara, in primele sase luni din 2009, a scazut cu 26,25% fata de perioada similara a anului trecut.

"Dintre toate tarile blocului comunitar, in luna iulie Romania a inregistrat cea mai puternica scadere a activitatii in sectorul constructiilor, comparativ cu luna precedenta. Chiar daca, asa cum este de dorit, cresterea economica de dupa criza va fi mai echilibrata, aceasta evolutie este un semnal clar privind finalul indepartat al crizei", a spus Victor Safta, directorul sucursalei romanesti a XTB. Contractii lunare accentuate pe acelasi sector se regasesc si in alte state membre, precum Slovenia (-4,6%) si Spania
(-4,1%). Cel mai apropiat de Romania este cazul Spaniei, a carei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabila fata de criza mondiala, deoarece s-a bazat, la randul sau, prea mult pe volumul de activitate din imobiliare. Spania, candva tara cu cel mai rapid ritm de crestere din zona euro, sufera acum de o grava incetinire economica, semnaland o contractie de 4,1% in trimestrul al II-lea, comparativ cu perioada similara a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu 1% fata de primele trei luni ale acestui an.

O dinamica ridicata a sectorului de constructii este un semnal clar privind cresterea economica a unei tari, data fiind cererea manifestata atat de persoanele fizice, in ceea ce priveste spatiile locative, cat si cea din partea companiilor, pentru spatii de birouri si facilitati de productie. "In Romania atentia ramane inca indreptata, in mod excesiv si nesanatos, asupra constructiilor. Spania este un bun exemplu in acest sens, daca mai era nevoie, avand in vedere faptul ca Romania insasi simte efectele axarii unitare asupra unui domeniu. Credem ca in viitorul ciclu de crestere economica domeniul imobiliar si constructiile vor cunoaste o inertie si vor evolua pozitiv abia dupa revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei romanesti in ansamblu, care va avea o structura de crestere mai echilibrata", a mai spus Victor Safta.

Analiza tehnica
Primul grafic din aceasta saptamana se refera la perechea valutara USDJPY, pereche ce a format un canal de trend descendent in ultimele patru luni. In zona inferioara a acestui canal de trend scaderea a fost oprita si asteptam o miscare ascendenta ce ar putea duce cotatia catre rezistenta de la 94,30. Indicatorii au generat semnale de cumparare: MACD, prin trecerea peste linia-semnal, iar RSI, prin cresterea deasupra nivelului 30. Suportul cel mai apropiat este situat la cotatia de 90,17.

A doua analiza este orientata catre piata metalelor pretioase, acestea inregistrand aprecieri puternice in ultima perioada. Cotatia argintului a ajuns in zona superioara a canalului de trend ascendent, unde a format o "Shooting Star", aceasta indicand o probabilitate ridicata de incheiere a miscarii ascendente. Indicatorii au valori in scadere, la niveluri specifice supracumpararii, dar inca nu au generat semnale de vanzare. "Asteptam o corectie ce ar urma sa duca pretul argintului in zona inferioara a canalului de trend, in apropierea suportului de la 14,60, dar pozitiile short trebuie deschise doar dupa confirmarea indicatorilor. Rezistenta cea mai apropiata este data de maximul local din 17,61", estimeaza tehnicienii.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă