12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Ce spune Dragnea despre asigurarea locuinţelor de chirpici

Ce spune Dragnea despre asigurarea locuinţelor de chirpici

Ministrul Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, consideră că asigurarea obligatorie a locuinţei nu ar trebui aplicată în cazul locuinţelor de tip B, din chirpici, deoarece persoanele care trăiesc în astfel de case sunt sărace, iar societăţile de asigurări “nu fac coadă” pentru a le asigura, transmite Mediafax.

Dragnea s-a declarat de acord cu prevederea legală ca locuinţele de tip A, din zidărie, să nu primească despăgubire în cazul unor dezastre dacă nu sunt asigurate, dar a arătat că situaţia este cu totul alta în cazul caselor de chirpici.

“Locuinţele de tip B sunt locuinţe făcute din pământ, în care stau oameni amărâţi. Eu nu cred că noi putem continua să menţinem această prevedere legală, să obligăm o familie amărâtă sau un om singur foarte bătrân, care stă într-o casă de chirpici, să se mai şi asigure, pentru că nu are bani. Eu sunt foarte curios câte societăţi de asigurare au fost de acord să asigure o astfel de clădire. Societăţile de asigurări nu fac coadă la poarta unui om care stă într-o astfel de casă, să asigure casa, pentru că despăgubirea pentru o astfel de casă este 10.000 euro”, a declarat Dragnea.

Citeşte şi Liviu Dragnea: M-am plictisit să tot vin la DNA. Ce a mai declarat ministrul

Vicepremierul a arătat că, din acest motiv, Guvernul a acordat ajutoare de urgenţă în bani sinistraţilor la inundaţii şi nu despăgubiri directe în vederea reconstrucţiei caselor.

Dragnea a adăugat că va face lobby pentru schimbarea legislaţiei în domeniu.

Preţul unei poliţe pentru asigurarea obligatorie a locuinţei este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, a încheiat în luna august aproape 105.000 de poliţe şi a ajuns la un portofoliu de 421.707 contracte, în creştere cu 33,1% faţă de 31 iulie, pe fondul încheierii de parteneriate cu Allianz-Ţiriac, Omniasig şi Asirom.

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD – poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia – pentru aceste categorii de riscuri – asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă