14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Avertisment: scheme piramidale cu banii asiguraţilor la sănătate?

Avertisment: scheme piramidale cu banii asiguraţilor la sănătate?

Deşi noul proiect de lege pregăteşte terenul societăţilor private, nu prevede măsuri clare de siguranţă în caz de faliment. Păreri avizate în sănătate atrag atenţia asupra faptului că noul proiect de lege lasă prea multe portiţe deschise celor care vor să intre în piaţă.

 

Noul proiect de lege a sănătăţii e făcut la presiunile FMI, nicidecum în interesul pacienţilor, au declarat ieri experţii Societăţii Academice din România. Proiectul a plecat cu defecte încă din etapa de elaborare pentru că s-au sărit mai mulţi paşi şi s-a trecut direct în faza de redactare. Au rămas astfel numeroase portiţe deschise jocurilor pe care le-ar putea face societăţile private de asigurări. Mai mult, proiectul nu rezolvă problemele de finanţare a sistemului şi nu aduce măsuri care să combată mafia şi corupţia din sistemul de sănătate, atrag atenţia experţii SAR.  

 

Sistemul de asigurări – există posibilitatea unor scheme piramidale

Prin înfiinţarea societăţilor mutuale de asigurări, multe dintre costurile cu sănătatea vor fi puse pe umerii asiguraţilor. În plus, nu sunt prevăzute soluţii clare în cazul falimentului societăţilor private de asigurări. „Falimentul sistemului de asigurări este un subiect foarte important. Avem un creditor de care trebuie să ţinem cont – FMI, dar ne aflăm în faţa unui legi şchioape”, susţine Sorin Paveliu, expert pe politici de sănătate al SAR.

Unul dintre capitolele scrise greşit este, din nou, cel care se referă la asigurări. Noutatea este că vom avea societăţi mutuale de asigurări de sănătate (oricine poate depune o adeziune şi deveni membru al unei societăţi private de asigurări şi asigurat în acelaşi timp). „Teoretic, asiguraţii ar trebui să pună mână de la mână, iar atunci când cineva se îmbolnăveşte, fondul care se strânge să fie folosit. Un fel de «roată» cum se practica pe vremuri. Dar dacă se strâng 90 de lei, în loc de 100 de lei cum ar fi nevoie, şi se îmbolnăvesc mai multe persoane în acelaşi timp, cine pune banii?”, se întreabă Paveliu. Acesta spune că riscul depăşirii bugetului va fi pus în totalitate pe umerii asiguraţilor. „Firmele vor avea obligaţia să recupereze deficitul de la asiguraţi, adică să mărească suma contribuţiei acestora. Cei care îşi asumă statutul de membru al unei asociaţii îşi asumă şi riscurile”, explică Paveliu. Pe de altă parte, legea prevede că nu se va mări cotizaţia la sănătate. „Este o contradicţie despre care nimeni nu vorbeşte”, arată Paveliu.

Acesta spune că în proiect nu se prevăd măsuri de siguranţă în caz de faliment. „Reasigurarea e o soluţie falsă, pentru că nu este aplicabilă în domeniul sănătăţii. Firmele vor plăti nişte taxe de asigurare pentru ele însele. Această portiţă a fost lăsată intenţionat. Vom avea de-a face cu un faliment programat al sistemului. Avem în faţă un proiect de lege care creează posibilitatea unei scheme piramidale”, susţine Paveliu. Riscul falimentului este unul real, susţin şi reprezentanţii unor firme de consultanţă în domeniul sănătăţii. „Cu siguranţă multe dintre firmele care vor intra pe piaţă vor da faliment, pentru că nu sunt pregătite să intre în piaţă. Se pune şi problema managementului, pentru că, dacă nu vor fi bine gestionate, vor avea pierderi. Nu în ultimul rând, competiţia îi va scoate pe mulţi din piaţă”, spune Adina Geană, consultant în sănătate la Aegeea Consulting.

Pe de altă parte, asigurătorii susţin că nu a fost clar înţeles conceptul de mutualitate care stă la baza asigurărilor de orice tip. „Principiul mutualităţii funcţionează peste tot în lume. Sunt mulţi cotizanţi, câţiva beneficiază. Exact la fel va fi şi la sănătate. În caz de faliment, există reguli clare de solvabilitate, unele stabilite şi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor”, susţine Tiberiu Maier, manager în cadrul Signal Iduna România.

Legea nu prevede foarte clar nici cum se vor rezolva conflictele între societăţile de asigurări şi cetăţeni. „Proiectul propune ca de câte ori există un conflict cu asigurătorul să se mergă în instanţă, ceea ce nu e normal”, consideră Paveliu. „Singurii care vor avea de câştigat vor fi notarii şi intermediarii”, consideră expertul.   

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă