10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016ANPC, salvarea clienţilor captivi de telefonie mobilă

ANPC, salvarea clienţilor captivi de telefonie mobilă

Instituţia a dat în judecată Vodafone pentru elimina­rea contractelor-tip ­nenegociate individual cu clienţii şi a taxelor piperate percepute pentru renunţarea la abonament înainte de scadenţă.

Deşi clienţii băncilor aşteaptă cu înfrigurare eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de acelaşi tip, în urma unei sesizări a organizaţiilor de protecţie a consumatorilor după prima victorie în instanţă a unui reclamant, câştig de cauză ar putea avea mai repede clienţii companiilor telecom. Asta pentru că există deja o acţiune în instanţă a ANPC împotriva Vodafone (dosarul 36773/3/2013 de la Tribunalul Bucureşti), iar în cazul în care consumatorii au câştig de cauză compania de telefonie ar trebui să elimine taxele piperate percepute în cazul renunţării înainte de scadenţa contractuală la abonament (acestea pornesc de la 150-200 euro).

“În cazul contractelor prezentate, clauzele invocate pun probleme sub aspectul echilibrului contractual, în condiţiile în care se prevede doar în sarcina consumatorului obligaţia de a plăti o despăgubire în cazul denunţării unilaterale a contractului, nefiind cuprinsă în contract o astfel de obligaţie în sarcina profesionistului şi în favoarea consumatorului în cazul invers, al rezilierii contractului la iniţiativa sau din vina profesionistului”, se arată în procesul-verbal încheiat de ANPC, citat de economica.net.

Dacă sunteţi de părere că nici un operator n-ar introduce aşa ceva în contract, de vreme ce şansele de a renunţa din proprie iniţiativă la o persoană aducătoare de venit sunt minime, ei bine, vă înşelaţi. Este exact cazul Cosmote care s-a asigurat că a pus în contract şi penalităţi pentru operator în cazul denunţării unilaterale a contractului şi a scăpat, până acum, fără proces cu ANPC (taxele, reciproce, erau în acest caz între 100 şi 800 lei). La Cosmote, ca şi la Vodafone, Orange etc., rămân însă în discuţie contractele-tip, nenegociate cu clientul, care ar putea fi declarate la un moment dat abuzive şi reziliate în consecinţă în forma care include şi penalităţile la renunţarea prematură la abonament.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă