9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldinePiața muncii se schimbă de la an la an. Ce opțiuni au...

Piața muncii se schimbă de la an la an. Ce opțiuni au studenții care termină facultatea în 2018

Ca să poți avea succes, a devenit esențial să știi să te adaptezi la cerințele pieței și ale angajatorului.

 

Numărul mediu anual de locuri de muncă vacante din România se situează în jurul valorii de 60.000, conform datelor INS. În anul 2017, cea mai mare cerere de forță de muncă din partea angajatorilor a fost în rândul specialiștilor din diverse domenii, iar cea mai redusă rată de angajare s-a înregistrat în rândul lucrătorilor calificați din agricultură, silvicultură și pescuit. În acest context, devine important să aflăm care sunt opțiunile pe care le oferă piața de muncă pentru proaspeții absolvenți de facultate:

 

Recrutarea din timpul facultății

Studenții care încep să lucreze încă din timpul facultății sunt avantajați, pentru că acumulează mai multă experiență și se susțin mai ușor din punct de vedere financiar pe durata perioadei de studiu. Iar oportunitățile nu se lasă nici ele așteptate, lucru demonstrat de multiplele campanii de angajare desfășurate în campusurile de studenți.

Unii dezvoltatori s-au adaptat la noile condiții ale pieței, dezvoltând proiecte imobiliare în apropierea căminelor de studenți. Un astfel de exemplu este complexul West Gate Studios, dezvoltat de Liviu Tudor, care, chiar după spusele sale, folosește căminele de studenți drept „pepiniere de recrutare pentru multinaționale”. Astfel, studenții au șansa să lucreze în cadrul unor companii mari încă de pe băncile facultății, lucru care nu poate decât să fie un avantaj pentru ei pe termen lung.

Deși mulți dintre studenții care se angajează în timpul facultății nu lucrează în domeniul specializării lor, asta nu înseamnă că nu obțin experiență și aptitudini ce vor fi necesare și utile în activitatea lor viitoare. Pe de altă parte, studenții din domeniile tehnice, precum automatica sau informatica, întâmpină puține probleme la angajare, iar cei mai mulți dintre ei lucrează în domeniul lor încă din timpul facultății.

 

Recrutarea la finalul studiilor

La finalizarea studiilor, prima întrebare pe care și-o pune proaspătul absolvent este dacă își va găsi un loc de muncă în domeniul în care se specializează. Însă răspunsul la această întrebare e unul dificil, pentru că nevoile din piață pot varia de la an la an. De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că multe din facultățile din România nu își adaptează programa academică la cerințele pieței.

Vestea bună vine însă chiar de la studenți, care par să se îndrepte preponderent către facultățile cu rate mari de angajare la absolvire. Un studiu publicat de EDU în 2016 arată o creștere graduală a numărului de studenți care se înscriu la specializări din domeniul tehnic, economic sau juridic.

Ultimii ani ne-au arătat și o creștere stabilă în aceste domenii, în special dacă vorbim de rata de angajare a studenților. Domenii precum Informatica, Automatică și Calculatoare, Ingineria Transporturilor sau Finanțe Bănci sunt la mare căutare de către angajatori. Ratele de angajare la aceste facultăți se apropie și depășesc, în unele cazuri, cifra de 90%.

Însă trebuie remarcat faptul că ratele de angajare după absolvire au crescut în cazul majorității facultăților; rata medie de angajare după absolvire a crescut în 2017 la 80%, doar puțin sub media de 82,8% a Uniunii Europene, ceea ce arată o cerere crescută a pieței pentru absolvenți de toate categoriile.

Însă această creștere mai are și o altă cauză: scăderea numărului de studenți per ansamblu. Același studiu desfășurat de EDU ne arată că rata brută de participare a scăzut de la 57% în 2009, la 36% în 2013, menținându-se la aceeași valoare și în 2016. Aceasta se va dovedi cu siguranță o problemă, întrucât piața deja a început să dea semnale că există o lipsă de forță de muncă calificată.

 

Penuria din piață, numărul mic de absolvenți și gama variată de opțiuni la finalizarea studiilor creează condiții favorabile candidaților la interviul de la angajare. Iar casa, mașina și salariul decent nu mai par de mult un vis pentru o parte din studenți.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă