18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineSemnal important: Fraudele cu fondurile UE, anchetate de la Bruxelles

Semnal important: Fraudele cu fondurile UE, anchetate de la Bruxelles

Raportul Monicăi Macovei privind înființarea Procurorului European a fost votat în Parlamentul European. În document se stipulează că în chestiunea fondurilor europene procurorul european va avea putere decizională peste procurorul șef din România. 

Raportul europarlamentarei privind Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European a fost aprobat de plenul PE cu 487 de voturi pentru, 165 de voturi împotrivă și 33 de abțineri, a anunțat cabinetul europarlamentarului român printr-un comunicat de presă.

Bucureștiul trebuie să se supună

Prin înființarea acestei instituții, în chestiunea fondurilor europene procurorul european va avea putere decizională peste procurorul-șef națio­nal. 

Conform documentului adoptat, procurorul european va fi numit în baza unei audieri în Parlamentul European și nu va exista o negociere între statele membre.

Anterior votului, Macovei a arătat că va exista un procuror-șef general plus încă alți 24 de procurori delegați din fiecare stat membru, deoarece Marea Britanie, Irlanda și Danemarca nu s-au raliat acestei inițiative. Monica Macovei a explicat care sunt atribu­țiile celor 24 de procurori delegați și modul în care se vor raporta la procurorii din statele membre.

 „Fiecare stat membru va veni cu propunerea sa. Procurorii delegați vor fi cureaua de legătură cu procurorul european, iar în acest fel vom putea atinge o nouă eră în materie de cooperare judiciară. Totodată, aceștia se vor ocupa de dosarele ce privesc frauda sau infracțiunea cu fonduri europene. Orice procuror național ce se va ocupa de anchete legate de fraude cu bani europeni se va subordona procurorului european. De exemplu, procurorul delegat național va avea, în problematica fondurilor europene, putere decizională peste procurorul-șef al DNA“.

Cu două miliarde mai eficienți

„Procurori europeni delegați“ vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central. La dezbaterea din plenul Parlamentului European, comisara pentru Justiție a declarat că 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual, prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. “Desigur, această cifră va crește odată cu întărirea Biroului și a rețelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii. Grupurile de crimă organizată pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucrează împreună și rapid. Desigur, toate investigațiile, cum sunt per­che­zi­țiile, audierile, interceptările sau arestările preventive vor respecta legile țărilor în care se fac, drepturile celor anchetați și regulile procesului echitabil“, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European, a scris Raportul și l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanți politici ai statelor membre și după întâlniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene. Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene. Trebuie spus că pentru ca regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European să fie adoptat, este necesar să întrunească și acordul Consiliului Uniunii Europene, la nivel de miniștri de Externe din statele membre.   

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă