Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Muzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în ziua Revoluției Ruse

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg repornește, joi, ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2017 - 19:33

"Începând de joi va arăta din nou ora", a anunțat Mihail Piotrovski, directorul muzeului fostei capitale imperiale.

Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 15 minute.

Prețiosul ceas, suflat cu aur și a cărui bază reprezintă un rinocer, se află în cunoscutul Salon alb al Palatului de Iarnă.

Fostă reședință a familiei imperiale și devenit acum muzeul Ermitaj, palatul păstrează încă urmele gloanțelor trase de revoluționari.

Bolșevicii au luat cu asalt palatul și au arestat guvernul provizoriu al lui Aleksandr Fiodorovici Kerenski, o scenă minimalizată de Serghei Eisenstein în filmul său "Octombrie" (1927) în care practic nu se vede nicio violență. Asaltul palatului din 1917 așa cum este descris în picturile sovietice și în filmul lui Eisenstein a devenit un simbol reprezentativ al Revoluției Ruse.

Piotrovski a asigurat că muzeul nu va pune în scenă momentul căderii palatului și nici nu va repeta salva de tun trasă de pe crucișătorul 'Aurora' care a dat semnalul atacului asupra Palatului de iarnă de către bolșevici, moment care a marcat începutul Revoluției din octombrie 1917. 

Comentarii