19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAtletismInca 7 ani cu Ioan Ladea

Inca 7 ani cu Ioan Ladea

Pe 15 martie se implinesc 7 ani de cand medicul acupunctor, scriitorul si disidentul Ioan Ladea a plecat catre Insulele Nemuritorilor. Ioan Ladea era omul a carui prezenta lasa o rana care te obliga sa infloresti in adevarata ta splendoare. Caci Ioan stia nu numai sa  practice acupunctura precum maestrii taoisti de la care invatase a citi in chineza veche – de unde si metoda pe care a dezvoltat-o, gratie careia mai traiesc si azi oameni cu boli grave care-i datoreaza viata -, Ioan mai stia sa "te intepe" in fiinta ta nevazuta, sa te raneasca de leac, astfel incat, peste ani, sa ajungi la echilibrul pe care numai el, diagnostician fara pereche, il intrezarea.

Occidentalii dar si mare parte din chinezi au alterat acupunctura de azi prin penibile degenerari si tehnologii postmoderne. Recunoscut si de chinezi si de somitati europene, Ioan Ladea a redat acupuncturii dimensiunea sa traditionala, macar pentru ceilalti, nu neaparat pentru sine. Fiindca viata sa a fost un continuu balans intre extreme. Le-a ras in nas comunistilor si a facut inchisoare inca din adolescenta. A facut parte dintre putinii care i s-au alaturat lui Paul Goma. Cand lipsea de la universitatile din spatele gratiilor (unde a invatat, printre altii, si cu Petre Tutea) a facut naveta prin universitatile acestei lumi, cercetand si scriind carti de informatica, medicina, literatura ori un jurnal sud american. Pentru Ioan Ladea spiritul enciclopedic era o vocatie: Kant si Laozi, informatica si Hölderlin, medicina si Wagner – locuiau deopotriva in inima aceluiasi pamantean.  
De cele mai multe ori nu puteai fi de acord cu felul sau tumultuos de a fi. Teoriile pe care le sustinea cu patima generau discutii aprinse. Dar a reusit sa vrajeasca un grup de entuziasti care s-au apucat la randul lor, sa studieze intelepti taoisti, ba chiar, unii, sa invete chineza veche. Ceea ce parea o joaca cu aparenta de grup interdisciplinar in care se prinsesera medici, artisti, fizicieni, literati, etc – a devenit, treptat, o adevarata scoala.

"Taoismul propune Transcendenta, care este o stare pe care Omul o poate dobandi numai in Viata, dar o poate fructifica atat in Viata, cat si dupa Moarte. Aceasta Moarte poate sa fie si numai o trecere spre un alt taram (…) Legenda spune ca un tanar care se numea Wang Zhi, mergand sa taie lemne pentru foc, a intalnit doi oameni tineri care jucau sah si s-a oprit sa priveasca partida. Dupa terminarea jocului, unul dintre jucatori i-a spus lui Wang Zhi: "Ia vezi ca ti-a putrezit coada toporului". Intors acasa, el constata cu spaima ca trecusera o suta de ani." (vezi "Acupunctura", Ioan Ladea, Ed. Florile dalbe, 1999, p. 78).
Pentru cei care l-au cunoscut si au fost raniti de aripa lui Ioan  partida abia a inceput. Cine sustine ca Ioan Ladea ar fi murit, (se) minte cu nerusinare: el traieste, colea, langa tine, si se bucura de inflorirea ta.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă