12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtletismGloata zgomotoasa

Gloata zgomotoasa

Karl Jaspers (filosof german, 1883-1969) face o distinctie foarte clara intre popor si masele populare (pe care eu le-as numi gloata).
Iata cum defineste filosoful poporul: acesta este stratificat in paturi sociale, este constient de sine prin modul sau de viata, de gandire si prin traditia sa, este substantial si calitativ, are o atmosfera de comunitate, iar cetateanul ce-i apartine are un caracter personal ce-i vine din insasi fiinta poporului sau.
Din pacate, aceste caracteristici demne, personale se dilueaza, dispar chiar, atunci cand cetatenii isi pierd identitatea specifica poporului din care s-au nascut si devin o masa de indivizi, o gloata (sau, dupa cum o defineste, inca din sec. I d.H., filosoful stoic Seneca, o turma).
Iata definitia, caracteristicile masei, dupa Karl Jaspers: este lipsita de constiinta de sine, uniforma si cantitativa, fara specificitate si traditie; nu are orizont, nu are amintiri; munca ei este o salahorie, nu are si un rost superior, un ideal; modul ei de viata este agitatia continua si divertismentul; falsitatea sentimentelor, cinismul; si, ceea ce este foarte-foarte trist, nu mai are respect nici macar pentru propria persoana. Rezultatul este o forma de coexistenta umana similara unei gramezi de nisip. K. Jaspers e mai dur prin aceasta concluzie decat Seneca, care compara masele cu o turma. Si ma gandeam… Oare cati dintre noi mai facem astazi parte din popor si cati apartinem numai masei, gloatei zgomotoase, turmei?! (Din Karl Jaspers, “Texte filosofice”, Ed. Politica, Bucuresti, 1986).

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă