Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Frumusete si noblete

Cine a desemnat pentru prima oara femeia ca sex frumos a nimerit mai bine decat ar fi putut presupune – scrie Kant. Chipul femeii este mult mai atragator decat al barbatului, cu trasaturi mai fine, si chiar si structura ei sufleteasca ...

Share

Mihai Vlasie 0 comentarii

20.11.2009 - 00:00

Cine a desemnat pentru prima oara femeia ca sex frumos a nimerit mai bine decat ar fi putut presupune – scrie Kant. Chipul femeii este mult mai atragator decat al barbatului, cu trasaturi mai fine, si chiar si structura ei sufleteasca are trasaturi ce se deosebesc de cele ale barbatului si devin cunoscute tocmai prin nota caracteristica frumusetii. Femeia are puternic innascut sentimentul pentru frumos si dispune de inteligenta ca si barbatul, "… numai ca aceasta este o inteligenta frumoasa pe cand a barbatului trebuie sa fie o inteligenta profunda." Virtutea femeii – continua Kant – este frumoasa, cea a barbatului trebuie sa fie nobila, iar femeia nu va cunoaste nobletea decat in masura in care o cunoaste la barbat. "Barbatul are un hotarat simt al nobletii, care tine de insusirile sale, iar pe cel al frumosului doar in masura in care il intalneste la femeie."

 

De aici trebuie sa conchidem – spune filosoful – ca telul naturii consta in a innobila si mai mult pe barbat prin inclinatia ce o are spre celalalt sex, iar pe femeie sa o faca, datorita inclinatiei spre barbat, si mai frumoasa ("Critica puterii de judecata"). Sper sa nu fie considerata o "impietate" daca voi spune ca Immanuel Kant a fost mai mult poet decat un filosof... kantian cand a scris cele redate mai sus, daca ne gandim la femeia si barbatul din societatea de azi. Fireste, natura mai are mult de lucru pana sa impodobeasca fiinta umana cu aceste daruri, in sens kantian. Ceea ce mi se pare foarte urat la sexul frumos din zilele noastre este faptul ca-si arata numai o frumusete vulgara. Cat despre nobletea la barbat... poate o vom vedea in viitor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...