Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cultura si simbol

La Editura Arhetip, a aparut recent volumul "Cultura si simbol" de Florin Mihaescu, ce cuprinde articole si eseuri aparute in anii '90 in reviste sau chiar in unele carti, dar si pagini inedite. Dupa cum precizeaza autorul, "volumul este ...

Share

Adrian Bucurescu 0 comentarii

06.01.2006 - 00:00
La Editura Arhetip, a aparut recent volumul "Cultura si simbol" de Florin Mihaescu, ce cuprinde articole si eseuri aparute in anii '90 in reviste sau chiar in unele carti, dar si pagini inedite. Dupa cum precizeaza autorul, "volumul este structurat in patru parti, trei din ele corespunzand celor trei domenii traditionale : spiritus, anima, corpus sau doctrina, simbol, istorie, a patra parte fiind consacrata lui Vasile Lovinescu, care le insumeaza pe toate si care a scos din uitare sensurile traditiei perene, mai ales pe meleagurile acestei tari, facand posibile astfel si eseurile acestei carti".
Biografia autorului, pe care o aflam dintr-un "Epilog / In dialog cu Dan Stanca", este cat se poate de lamuritoare pentru aceasta ultima carte a sa. Astfel, intre 1949 si 1983 si-a petrecut viata activa ca inginer in proiectare, continuand in paralel viata meditativa prin lecturi de filosofie, literatura si teologie. In 1958, l-a intalnit pe Vasile Lovinescu, si prin el, opera lui Rene Guenon. A fost puternic atras de gandirea traditionala, facand parte din cercul de studii si meditatii format de Vasile Lovinescu, cerc pe care l-a gazduit in locuinta sa. Dupa moartea mentorului sau spiritual (1984) si retragerea din profesie, a inceput sa redacteze un lung studiu asupra semnificatiilor esoterice ale operei lui William Shakespeare, ca si studii de exegeza simbolica a Vechiului si Noului Testament. Incepand din 1991 publica fragmente din aceste studii in pagina "Lumea Crestina" a "Romaniei libere", "Steaua", "Cotidianul - LAI", "Luceafarul", ingrijindu-se si de editarea operei lui Vasile Lovinescu ramasa in manuscris. Face parte din cenaclul teologic de la biserica Sfantul Gheorghe - Vechi". A prefatat volumul "Criza lumii moderne" de Rene Guenon, Ed. Humanitas, 1993 (traducere de Anca Manolescu). Asadar, cititorul ii poate acorda toata increderea.
"Cultura si simbol" este o carte frumoasa, despre traditie si mister, despre rugaciune curata si despre miracol. Este o carte initiatica.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...