6.3 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăAldineDecizie CJUE. Țările UE, obligate să admită o ședere mai lungă de...

Decizie CJUE. Țările UE, obligate să admită o ședere mai lungă de trei luni

 

Statele membre ale UE sunt obligate să admită pe teritoriu resortisanţii ţărilor terţe care doresc să stea o perioadă mai lungă de trei luni pentru studii, fiind astfel interzise introducerea unor condiţii de admisie suplimentare, potrivit unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Între acestea se numără şi aceea de a nu constitui o ameninţare pentru ordinea, siguranţa sau sănătatea publică.

Potrivit Mediafax, CJUE a fost sesizată de Tribunalul Administrativ din Berlin în cazul unui resortisant tunisian, admis la universitate în Germania, dar căruia autorităţile germane i-au respins mai multe cereri de viză pentru studii.

Mohamed Ali Ben Alaya s-a născut în 1989 în Germania. În 1995, el a părăsit Germania pentru a locui în Tunisia. După bacalaureat, în 2010, el s-a înscris la universitate în Tunisia pentru a urma studii de informatică, iniţiind în acelaşi timp demersuri pentru a putea studia în Germania. Astfel, el a fost admis de mai multe ori pentru a urma studii în cadrul secţiei Matematică a unei universităţi din Dortmund.

Însă, exprimând îndoieli cu privire la motivaţia lui Ben Alaya de a urma studii în Germania (în special ţinând seama de faptul că nu a obţinut note suficient de bune anterior, de cunoaşterea insuficientă a limbii germane şi de lipsa unei legături între formarea urmărită şi proiectul său profesional), autorităţile germane au respins mai multe cereri de viză pentru studii ale tânărului, potrivit CJUE. Sesizat în această cauză, Tribunalul Administrativ din Berlin a solicitat Curţii de Justiţie a UE să stabilească dacă administraţia germană dispunea de o putere de apreciere pentru a refuza să-i acorde o viză pentru studii lui Ben Alaya, având în vedere că acesta îndeplinea toate condiţiile de admisie prevăzute de directivă şi nu constituia o ameninţare pentru ordinea, siguranţa sau sănătatea publică. Potrivit deciziei CJUE, potrivit aspectelor ce rezultă din directivă, un stat membru este obligat să admită pe teritoriul său un resortisant al unei ţări terţe care doreşte să locuiască o perioadă mai lungă de trei luni pentru studii, în cazul în care acest resortisant îndeplineşte condiţiile generale şi speciale enumerate în mod exhaustiv în directivă.

Curtea aminteşte că directiva urmăreşte să favorizeze mobilitatea în cadrul Uniunii Europene a studenţilor resortisanţi ai unor ţări terţe, pentru studii, în scopul promovării Europei ca un centru mondial de excelenţă pentru studii şi formare profesională.

“A permite unui stat membru să introducă condiţii de admisie suplimentare ar contraveni acestui obiectiv”, conform CJUE.  

Cele mai citite

Elena Lasconi: Dacă CCR va anula de zece ori alegerile, eu voi candida și a 11-a oară

Liderul USR a făcut, sâmbătă, un apel ferm către cetățeni, să nu răspundă instigărilor unor politicieni Liderul USR, Elena Lasconi, a condamnat decizia Curții Constituționale,...

România, piesa mută pe tabla geopolitică

Când țara arde de întrebări și nevoi, politicienii noștri privesc peste gard, așteptând salvarea dintr-un avion privat sau un tweet, uitând că un lider...

Interlopi capturați pe DN1: mai multe arme, în mașina condusă spre Capitală

Polițiștii au oprit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un autoturism Mercedes G-Class pe DN1, în localitatea Gura Crivățului din comuna prahoveană Mănești. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă