10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineDe ce acordul cu FMI este considerat un eșec

De ce acordul cu FMI este considerat un eșec

Misiunea tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale s-a încheiat fără a se trage vreo concluzie, experții așteptând de la Guvern un răspuns prin implementarea măsurilor care trebuie adoptate până la finalizarea acordului, în septembrie.

Reprezentanții celor trei instituții au fost prezenți la București pentru a discuta cu Executivul despre reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

CE și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu prevederile din noul Cod Fiscal, dar și cu reducerea TVA. De altfel, și în recomandările de politică economică specifice fiecărei țări pentru 2015 și 2016, Executivul comunitar a avertizat România că va reintra în procedura de deficit excesiv după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal și a recomandat finalizarea programului de asistenţă financiară cu FMI, pe care Guvernul pare să îl fi abandonat.

„Țara noastră mai are acord cu FMI și CE până în septembrie. Guvernul ar trebui ca în lunile rămase să salveze ce se mai poate salva din acest acord fiindcă în ultimele luni acesta a deraiat. Dacă nu reintrăm rapid în acord FMI-CE, acesta va fi un eșec. Ar trebui ca în lunile rămase să mai îndeplinim măcar o parte din obiectivele propuse“, a precizat, pentru „România liberă“, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Acesta spune că, anterior, Consiliul Fiscal a arătat că prin introducerea prevederilor noului Cod deficitul sare de 3%, România încălcând astfel pactul de stabilitate și reintrând în procedura de deficit excesiv.

De ce se teme Bruxelles-ul

„Au o îngrijorare mare vis-a-vis de promisiunile de relaxare fiscală cuprinse în Codul Fiscal pe care îl propune Guvernul Ponta. Au remarcat două probleme mari. Decuplajul real între veniturile şi cheltuielile publice care nu sunt conforme cu promisiunile de relaxare fiscală anunţate public şi cheltuirea ineficientă, foarte gravă a banului public”, a declarat deputatul PNL Andreea Paul după întâlnirea cu membrii misiunii tehnice.

Fosta consilieră a premierului Boc a adăugat că există o diferență între angajamentele asumate de Guvern în fața instituțiilor internaționale și modul în care acestea sunt puse în practică:

“Una scrie în programul de convergenţă unde sunt prezentate obiectivele fiscale pe termen mediu şi lung, alta promite în spaţiul public în zona relaxării fiscale şi altceva face concret la votul pe legile din Parlament. Acest decuplaj este periculos şi alimentează nu doar neîncrederea oamenilor, a mediului de afaceri din România, ci şi neîncrederea CE, a FMI şi a Băncii Mondiale”. Reamintim faptul că, la finalul misiunilor anterioare ale FMI în România nu s-a căzut de acord asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că Executivul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu instituțiile financiare interna­ționale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez. Întrebat dacă, în urma discuțiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, Teodorovici a spus că Executivul nu sacrifică nimic și că trebuie să “facă ceea ce face pentru binele economiei naționale”.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu slabe șanse ca România să încheie toate reformele la care s-a angajat, iar acordul să fie unul de succes. O nouă misiune FMI – CE – Banca Mondială este așteptată la București în luna iulie.   

68% din reprezentanții instituțiilor bancare, care au răspuns sondajului efectuat de Asociația Română a Băncilor, consideră oportună continuarea acordului cu FMI din perspectiva stabilității financiare.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă