12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăAldineCrețu, audiată cu ușile închise

Crețu, audiată cu ușile închise

Corina Crețu a fost audiată, luni, de comisiile de afaceri europene din Senat și Camera Deputaților. Audierea s-a desfășurat cu ușile închise și a avut un caracter pur formal, nefiind urmată de un vot al parlamentarilor. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a explicat această procedură prin faptul că nici un parlament național nu-și votează comisarul.

Corina Creţu a venit la audiere împreună cu premierul Victor Ponta, care a fost prezent la prima parte a ședinței. Premierul a anunțat că numele discutate pentru a o înlocui pe Corina Crețu în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European sunt Ioan Mircea Pascu, Victor Boștinaru și Cătălin Ivan. El a explicat că vicepreședintele PPE Anca Boagiu l-a asigurat că membrii PDL din PE sprijină pe comisarul desemnat de România, precizând că astfel sunt speranţe că europarlamentarul PSD Corina Creţu nu va fi blocată în Executivul european pe criterii politice. Premierul a susținut că nominalizarea europarlamentarului PSD pentru funcţia de comisar s-a făcut conform legii.

Controverse Putere-Opoziție

“Nu puteam să trimitem la audieri vreo persoană, nici doamna Creţu, nici altcineva, până când preşedintele desemnat, domnul Juncker, nu a decis şi nu a anunţat public faptul că doamna Creţu este acceptată ca şi comisar european pentru portofoliul de Politici Regionale”, a declarat Victor Ponta. În schimb, Anca Boagiu (PDL) consideră că premierul Victor Ponta a încălcat legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. “Ce a cerut Ponta Parlamentului este o acțiune care vine doar să spele o ilegalitate, pe care a făcut-o cu ceva timp în urmă, prin transmiterea nominalizărilor ilegale de comisari. Spun ilegale pentru că nu a trecut prin procedura de audiere prevăzută de lege“, a acuzat Anca Boagiu.

La finalul audierilor, Corin Crețu a fost zgârcită în privința planurilor de viitor, preferând o declarație de bune intenții. ”Cred că este responsabilitatea noastră comună, indiferent că ne desfăşurăm activitatea la nivel naţional, la nivel european, de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi de a contribui la recâştigarea încrederii cetăţenilor în proiectul UE”, a pus comisarul desemnat.

Conducerea Legislativului de la București urmează să informeze Parlamentul European că procedura stabilită prin lege în România este încheiată. Audierile comisarilor europeni proaspăt desemnați, în Parlamentul European, vor începe la 29 septembrie și se vor încheia pe 7 octombrie. Votul în plen pentru noua Comisie Europeană ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în data de 22 octombrie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă