13.4 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Cercetări recente privind rezistența anticomunistă românească

Securitatea era braţul nemilos prin intermediul căruia au fost executate mii de persoane, inclusiv militari şi intelectuali, alte zeci de mii luând drumul puşcăriilor. Deportări, munca la stuf, privaţiuni de drepturi şi libertăţi, înscenări şi, nu în cele din urmă crime, Securitatea folosea orice mijloc  pentru a pedepsi eventuale proteste. Imediat însă după instaurarea noului regim, o rezistenţă anticomunistă, o mișcare populară organizată de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român, a devenit activă, devenind şi una dintre mișcările de rezistență cele mai longevive din cadrul blocului estic. . Un luptător din Munții Făgăraș (se pare că ultimul), a fost capturat abia în 1976. Subiectul reprezintă o descoperire relativ recentă în România, grație deschiderii parțiale a arhivelor Securității, fapt care a permis examinarea de date istorice precise, unele necunoscute istoricilor, deşi multe dosare au dispărut sau au fost distruse.. Serialul Durerii a prezentat prin intermediul TV multe dintre emoţionantele poveşti  şi personalităţi de seamă care au îndurat calvarul regimului totalitar, toate legate de rezistenţa anticomunistă românească.

În anul 2005 a luat fiinţă  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), o structură guvernamentală aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, în primul rând, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. Cercetările și descoperirile recente aduc însă noi perspective și clarificări asupra acestui subiect..

Descoperiri recente

Institutul a organizat și desfășurat în zilele de 9 și 10 august 2019 o campanie de investigații arheologice în satul Poiu, com. Bistra, județul Alba. Cercetarea de teren a urmărit verificarea unor informații după care, în zona unei gospodării din sat, ar fi fost îngropat capul partizanului anticomunist Traian Ihuț, ucis de Securitate la 5 august 1952.

În urma unei cereri adresate IICCME în august 2009 de către Maricica Dobra din Bistra, una din fiicele lui Maria Ihuț și Gheorghe Donea, acest caz a fost adus la cunoștință în mod oficial. Solicitarea se baza pe mărturiile directe ale părinților săi de care aveau cunoștință doar câțiva membri ai familiei. În cursul investigațiilor desfășurate de-a lungul timpului în acest caz, au fost obținute o serie de informații care ar putea conduce la descoperirea locului unde a rămas îngropat restul trupului lui Traian Ihuț, acesta fiind ultimul partizan din organizația anticomunistă a maiorului Dabija care a fost anihilat de Securitate.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă