14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăAldineAurescu: Republica Moldova trebuie încurajată

Aurescu: Republica Moldova trebuie încurajată

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de Externe de la Riga, că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din Parteneriatul Estic și că eforturile ei trebuie încurajate, conform Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, pe agenda reuniunii ministeriale informale de la Riga s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Miniştrii au avut un prim schimb de opinii privind pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015.

Şeful diplomaţiei române a arătat că reuniunea din capitala letonă ar trebui să devină un reper pentru o viziune ambiţioasă a UE faţă de statele din Vecinătatea Estică şi a evidenţiat importanţa unei abordări flexibile, pe termen mediu şi lung, care să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii, însă cu utilizarea înțeleaptă a condiționalităților, astfel încât acestea să încurajeze partenerii.

Bogdan Aurescu a subliniat că este necesar ca Parteneriatul Estic să se concentreze mai mult, în viitor, pe soluționarea conflictelor înghețate folosind inclusiv diversele instrumente de asistență aflate la dispoziția UE.

"UE nu trebuie să ezite în a se implica în rezolvarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică", a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat faptul că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE şi, din acest motiv, eforturile autorităţilor de la Chişinău trebuie încurajate şi sprijinite în mod constant.

Aurescu şi-a exprimat speranța, în urma vizitelor la Chișinău a Președintelui României, respectiv la București a ministrului de externe al Republicii Moldova, că guvernul de la Chișinău va menține angajamentul european și a încurajat omologii să ia parte la reuniunea Grupului de Prieteni pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, convocată de miniștrii de externe român și francez pe 16 martie, la Bruxelles.

Bogdan Aurescu a adresat statelor membre – care nu au făcut-o încă – îndemnul să ratifice Acordurile de Asociere și Liber Schimb cât mai curând, România fiind primul stat care a îndeplinit acest obiectiv, în iulie 2014.

De asemenea, el a susținut ca la Summit-ul de la Riga să se înregistreze progrese tangibile în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru Georgia și Ucraina.

Ministrul român de externe a mai arătat că Summit-ul ar trebui să recunoască perspectiva europeană a statelor din PaE, inclusiv a Republicii Moldova, această perspectivă având relevanță strategică
pentru UE.

Potrivit comunicatului de presă al MAE, revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a fost abordată din perspectiva lansării, la 4 martie 2015, a procesului de consultare cu statele partenere PEV.

Acest proces complex se înscrie într-un cadru mai amplu al reevaluării de către Uniune a provocărilor cu care se confruntă ambele regiuni – sud şi est – şi vizează crearea cadrului adecvat pentru utilizarea judicioasă şi eficientă a tuturor instrumentelor europene pentru Vecinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă