10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiRomânia va avea avioane de luptă F-35

România va avea avioane de luptă F-35

România va cumpăra o serie de cinci avioane de luptă F-16, second-hand, din Portugalia, care se vor adăuga celor 12 deja intrate în dotare, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, la conferința de presă organizată acum două zile. În acest mod, Forțele Aeriene Române vor ajunge să aibă o escadrilă de 17 avioane F-16, a precizat ministrul Apărării.

Cele cinci avioane care urmează să sosească vor avea o configurație similară primelor 12, iar împreună cu aceste avioane România a cumpărat și un „pachet de servicii complementare“ din partea Statelor Unite.

Răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă“, ministrul Gabriel Leș a precizat că dotarea cu avioane F-16 este, pentru țara noastră, doar o etapă intermediară, care să pregătească livrarea din Statele Unite, către România, „după 2028“, de avioane F-35. Atât avioanele F-16, cât și avioanele F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin.

Această înțelegere cu Statele Unite, referitoare la viitoarea livrare de avioane F-35, este și unul dintre motivele pentru care România nu insistă să cumpere avioane F-16 noi (așa cum a procedat Polonia), ci doar second-hand, întrucât, potrivit unor informații neoficiale, avioanele F-16 noi s-ar apropia de prețul unor avioane F-35.

 

Cât costă noile avioane

România a decis să cumpere avioane F-16 în anul 2013, iar pentru primele 12 aeronave de acest tip s-au plătit 628 milioane de euro. Aceste 12 aeronave sunt acum operaționale și execută misiuni de poliție aeriană, a precizat Gabriel Leș. Ministrul Apărării nu a precizat cât vor costa următoarele cinci aeronave F-16 și nici cât ar putea costa avioanele F-35.

 

Principalele date ale programului F-35

Avion multirol de generația a cincea, tip  stealth (greu vizibil pe radar)

S-au produs trei variante: F-35 A, F-35 B și F-35 C

Caracteristici: autonomie 2.200 kilometri, viteză 1,6 Mach (1.200 mile pe oră)

Armament: tun de calibrul 25 mm, bombe, rachete aer-aer

Peste 380 de aeronave livrate, începând din anul 2011

13 țări beneficiare: SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Australia, Norvegia, Canada, Danemarca, Israel, Japonia, Coreea și Belgia

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă