12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn satmarean in saloanele Muzeului de Arta din Cluj-Napoca

Un satmarean in saloanele Muzeului de Arta din Cluj-Napoca

Constituindu-se in ultimii ani intr-un atractiv si uneori chiar incitant mediu pentru manifestari culturale de toate marimile, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca este, in aceste zile, gazda unei expozitii de pictura ce se inscrie, fara doar si poate, prin calitatea lucrarilor prezentate publicului, in arealul evenimentelor importante. Este vorba despre expozitia de pictura a artistului Podolyak Vilmos din Satu Mare care a adus in fata publicului amator de frumos 29 de tablouri de marime mijlocie, o adevarata feerie de culori si nuante care imbraca pitoresti locuri vazute de artist si redate noua transfigurate intr-un emotionant peisaj plastic.
Si fiindca autorul ne-a lasat noua placerea sa-i denumim tablourile, inspirati fiind de ceea ce a surprins pe sevalet pictorul, le-am numit “Om calare”, “Satul in zile de toamna”, “Padure toamna”, “Padure vara” etc. Iar altele, gasite intr-un catalog al autorului, sunt numite de el “Natura statica cu flori”, “Iarna in padure”, “Iarna la Baita”, “Iarna” etc.
Am tinut sa amintesc acest amanunt al denumirilor, pentru ca el defineste, pentru cei care nu au vazut expozitia, preocuparile acestui artist, despre care o voce autorizata, Simori Sandor spunea: “Tablourile sale sunt viu colorate, oglindind fidel vibratiile vietii, contrastele sunt clare, apropiate sufletului omenesc”. Tin sa adaug ca intreaga suita de tablouri inspirate din frumusetile naturii, ne arata dragostea acestui artist fata de peisajul in care traim, subliniindu-i prin pictura valentele atat de diverse, incat noi, cei ce locuim in mediul urban, ne amintim parca deodata de campiile inflorite, de fosnetul frunzelor padurii, de intreaga cromatica care ne-o daruieste creatia aceasta magica de pe pamant.
De aceea, intr-un fel, opera maestrului, se spune ca se inscrie in coordonatele Coloniei de Pictura existenta candva, fiind foarte in voga la Baia Mare. Fiind inca un artist ce ne poate oferi surprize, il asteptam in continuare la Cluj.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă